Savjeti za uzgoj tikvenjača


Krastavci, dinje, lubenice i tikve biljke su tropskih područja. Zato treba mnogo topline, a osjetljive su prema niskim temperaturama. Ne treba ih sijati prije nego što prođe kasni proljetni mraz.

Tikvenjače, Foto: Sari ONeal/Shutterstock

KRASTAVCI za salatu i varivo siju se na koncu travnja ili na početku svibnja u redove na razmak 1 – 1 , 2 m te 8-10 cm sjemenka od sjemenke. žPrikladne su krupnoplodne sorte “sunčani potok” i “delikates”. Svakako ih treba sijati na dio vrta koji je pognojen organskim gnojivom. Od početka berbe, u prvoj polovini srpnja, treba ih redovito brati, pa čak i one plodove koji su možda zakržljali.

Plod koji zri na vriježi usporuje cvatnju i razvoj drugih plodova. Krastavci za kiseljenje mogu se sijati i kasnije, sve do sredine srpnja. Najbolji prinos kvalitetnih sitnih plodova daju hibridne sorte, npr. “parifin”.

TIKVICE se siju kad i krastavci, u kućice, po 2-3 sjemenke na razmak od 150-200 x 100 cm. Najprikladnije su sorte bez vriježa, npr. “beogradska bijela”, jer zauzimaju manje mjesta u vrtu.

DINJE I LUBENICE trebaju još više topline nego krastavci i tikve, pa u mnogim krajevima naše zemlje ne uspijevaju. Ako u blizini nema proizvođača za tržište, bolje je ne sijati ih. Uzgoj je sličan uzgoju tikvica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *