Savjeti za uzgoj sobnog jaglaca


PRIMULA – sobni jaglac – može se ubrojiti među najpoznatije sobne biljke. Ova relativno jeftina cvjetna lončanica ne iziskuje mnogo njege, pa je zato ljubitelji cvijeća rado i često kupuju.

Sobni jaglac, Foto: Sergiy Bykhunenko/Shutterstock

Glavno je doba cvatnje zima i rano proljeće, ali uz dobru njegu pomalo cvati cijele godine.  Najbolje  uspijeva u prohladnim i umjereno grijanim prostorijama. Suh topao zrak, izazvan centralnim grijanjem, teško podnosi. Isto tako teško podnosi izravno sunce, a budući da traži maksimum svjetla, treba je na sunčanom prozoru preko podneva lako sjeniti. Primula ima bujno lišće i obilan cvat, pa traži mnogo vode i hraniva. Zato je treba redovito i obilno zalijevati, i za vrijeme cvatnje jedanput na tjedan dohranjivati.

Ocvale cvjetove treba što prije ukloniti, jer time izazivamo novu cvatnju. Uklanjati treba i požutjele listove . Primule cvate bijelo, ružičasto, crveno u raznim tonovima, i plavo.

U sobi se može uzgajati velikocvjetna Pr. obconica, kineski sobni jaglac – Pr. chinensis – i sitnocvjetna. Pr. malacoides.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *