Savjeti za uzgoj rajčica i njenih srodnika


Rajčica se najčešće uzgaja od presadnica proizvedenih u zagrijavanom zaštićenom prostoru. Dobra presadnica visoka je oko 25 cm, debela pri dnu oko 1 cm, te ima već zametnutu prvu cvjetnu grančicu. Sadi se kad prođe opasnost posljednjeg proljetnog mraza.

Rajčice, Foto: Jiri Hera/Shutterstock

Ako smo odlučili upotrijebiti tunel od prozirne polietilenske folije, možemo je saditi 2-3 tjedna ranije. Sadi se na onaj dio vrta koji smo pognojili organskim gnojivom. Kako presadnica ima dosta velik korijen, sadi se u jamice na razmak od 60-80 cm red od reda i 30-50 cm biljka od biljke, zavisi o sorti. Kasne sorte trebaju veći razmak. Visoke sorte vežemo uz kolac koji treba postaviti odmah poslije sadnje s one strane od kuda pušu hladni vjetrovi.

U pazuhu svakog lista razvija se postrana grana (zaperak) . Te zaperke valja zakidati dok su još sasvim mali. U ranih sorti zakidamo sve zaperke, a u kasnih ostavimo jedan najjači, pa imamo biljku sa dvije stabljike, prema tome i više plodnih grančica. Prvi put rajčicu prihranjujerno KAN-om kad se razviju prvi plodovi, a drugi put kad prvi plodovi počnu zreti.

Rajčica mnogo strada od lisnih bolesti, pa je treba prskati prema uputi stručnjaka. Preko ljeta treba je zalijevati, pa ćemo imati zrelih plodova od polovine srpnja do prvog mraza.

Paprika voli “noge u vodi a glavu na suncu”. Ako je ne možemo obilno zalijevati, bolje ju je ne uzgajati. Sadi se nakon prestanka mraza, na razmak od 6×15-20 cm. Prihranjuje se kao i rajčica. Zrele plodove treba redovno brati.

Patlidžan se uzgaja na isti način kao i paprika, ali su biljke nešto veće, pa se pri sadnji uzima veći razmak (60×40 cm). Krumpirova zlatica može ga sasvim uništiti, pa ga treba štititi prema uputi stručnjaka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *