Savjeti za uzgoj mahunarki


Grašak, grah mahunar i bob po hranidbenoj vrijednosti dolaze na prvo mjesto među povrćem. Njihova sezona je dosta kratka, ali se ipak može različitim rokovima sjetve nešto produžiti.

Grašak, Foto: oksana2010/Shutterstock

GRAŠAK treba sijati čim se snijeg otopi. Niske rane sorte obično se siju “u trake”, 3 do 4 reda, na razmaku od 20 cm red od reda, a između traka oko 60 cm. Razmak sjemenki u redu treba da je 3-4 cm. Srednjokasne niske sorte siju se u prvoj polovici travnja, na isti način, uz malo veći razmak u redu. Tako će nam postepeno dospijevati grašak od konca svibnja do početka srpnja.

GRAH MAHUNAR treba mnogo topline, pa ga ne treba sijati dok se tlo ne ugrije i ne prođe opasan kasni proljetni mraz. Obično se sije u kućice, pod motiku, po 6-8 zrna, kućica od kućice 40 x 40 cm. Niske sorte graha mahunara bolje je sijati manje, ali svakih 10 do 15 dana sve do 15 . srpnja. Tako ćemo imati uvijek svježih, mladih mahuna od sredine srpnja do prvog jesenjeg mraza.

BOB je proljetna kultura. Sije se čim okopni snijeg u kućice po 3-5 sjemenki, kućica od kućice 40 x 40 cm. Dospijeva u lipnju, a mogu se trošiti i mlade mahune i mlado zrno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>