Savjeti za uzgoj luka


CRVENI LUK se može uzgajati na više načina, ali za kućni vrt najprikladniji je uzgoj iz lučice (arpadžika). Najsigurnije je nabaviti lučicu od sjemenskog poduzeća, jer smo tako najsigurniji da nećemo unijeti bolest.

Luk, Foto: yuris/Shutterstock

Sadi se što ranije u proljeće, na razmak od 20 x 10-15 cm. Vaditi ga treba čim stabljike polegnu, i ostaviti da se dobro osuši prije spremanja na tavan ili drugo spremište.

Za proljetnu potrošnju najbolji je ipak srebrenac. Uzgaja se od presadnica. Sije se u polovini kolovoza na dobro priređenu gredicu. Kako luk sporo niče, treba ga često zalijevati. Do početka listopada presadnice postignu debljinu olovke. Sade se na gredice, malo dublje nego što su bile, da ih mraz preko zime ne izvuče iz zemlje.

Razmaci su isti kao i za crveni luk. Luk srebrenac dobro prezimljuje, pa ga možemo trošiti kao mladi luk na proljeće ili već formirane glavice preko svibnja i lipnja. Srebrenac se ne ostavlja da dozori jer se zreo slabo čuva.

KOZJAK ILI LJUTIKA može se također trošiti kao mladi luk. On stvara bus od po nekoliko manjih glavica sličnih crvenom luku. Te se glavice razdvoje i sade u jesen na isti način kao i lučice, te na proljeće troše.

LUK VLASAC trajna je biljka od kojeg se troši samo tanko cjevasto lišće kao odličan proljetni dodatak salatama. Raste u gustom busu i već rano u proljeće tjera mlado lišće, koje se može obrezivati dva do tri puta. Najlakše se razmnaža dijeljenjem.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *