Savjeti za uzgoj kordilina (Chlorophytum Comosum)


CHLOROPHYTUM COMOSUM – klorofitum ili kordilina – vrlo je raširena i omiljena sobna biljka, poznata još i pod imenom falangijum. Svoje podrijetlo vuče iz same južne Afrike, s tim da pripada porodici ljiljana. Naime poznato je kako ne razvija pravu lukovicu, nego umjesto toga razvija odebljanje na korijenju u koji se sprema rezervna materija.

kordilin

Kordilin, Foto: Eurico Zimbres/Wikimedia

Njezina posebnost leži upravo u ljepoti prugastih i zelenožutih listova. Na temelju višegodišnjih iskustava pokazalo se kako sve one biljke koje se drže na mjestu s jako puno svjetlosti, imaju šarene listove. Sve one koje se uzgajaju na malo tamnijem mjestu imaju zelene listove.

Treba znati kako konkretno kordilina ne podnosi izravno sunce. To je itekako koristan savjet za sve one koji se odluče na uzgoj. Osim toga tu se još neke korisne informacije.

Nakon nekog vremena dolazi do pojave dugih izboja koji u sebi nose cvat te male biljčice pomoću kojih se klorofitum lakaše razmnaža. Upravo te manje biljke treba posaditi u zemlju izuzetno hranjivu za cvijeće.

Klorofitum je poznat kao biljka koja ne zahtijeva previše i koja je prije svega otporna. Međutim unatoč tome treba imati na umu kako ne podnosi previše topline iz razloga što se korijenova bala ne smije osušiti.

Za vrijeme vrućih ljetnih mjeseci treba zalijevati svakih 8 dana i to prije svega otopinom gnojiva za samo cvijeće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *