Savjeti za pisanje prigovora


Konkretno, savjet za pisanje prigovora kod počinjenog prometnog prekršaja. Dakle, nakon što budete zaustavljeni od strane policajca, i nakon što vam dotični gospodin utvrdi da ste u prekršaju, uručit će vam i par formularčića koje ako želite možete ali i ne morate potpisati.

Foto: Sunny_baby/Shutterstock

Jedan od tih formularčića u vašim rukama naziva se prekršajni nalog i u njemu piše koji ste prekršaj počinili i koja vam kazna sljedi.

Na taj prekršajni nalog imate pravo napisati prigovor i to u roku od 8 DANA od dana prekršaja. Taj prigovor je u principu vrlo jednostavan. Sve što trebate je navesti broj prekršajnog naloga koji se nalazi u gornjem desnom kutu, svoje ime i prezime te napišete “Nisam kriv za prekršaj koji mi se stavlja na teret”. Potpišete se i to je sasvim dovoljno.

Nisu potrebna nikakva obrazloženja, nikakve priče, lažni svjedoci i sl. Za prigovor je dovoljna samo ta jedna rečenica. Prigovor pišete u dva primjerka i dva primjerka  šaljete policijskoj postaji koja vam je napisala kaznu (tj. prekršajni nalog).

Policija zatim vaš cijeli slučaj šalje na prekršajni sud, što traje par mjeseci, gdje ide redovni postupak, pa rješenje na koje ide žalba, i zatim  vaš slučaj šalje na Visoki prekršajni sud.

Za svo to vrijeme postoji vrlo velika mogućnost da cijeli vaš slučaj uđe u zastaru, koja nastupa nakon 2 godine!besplatni pravni savjeti, savjeti o pisanju prigovora, besplatan savjet, kako napisati prigovor, prigovor, savjet o prigovoru

Komentari

  1. Stanley Pišonić kaže

    Ma, pametno je to, kratko i jasno ali što kada dobijete nekakav blesavi formular za ispuniti, “tko je vozio vaš automobil?” u to i to vrijeme, ako ne javite prijeti Vam predviđena kazna od 2.000.00 do 5.000.00 kuna? Pa, naravno da sam ja vozio! To se u Švici ne radi tako ali ovdje, to je čista provokacija i demonstracija “pameti” naše Policije. Pozdravljam sve u prometu i jadničke koji su nadrljali!!! Zaboga, ako čovjek, sam na cesti, ne ugrožava nikoga, poveze ali vjerojatno, ne iz objesti, malko brže, tamo ga neka kamera uhvati i dobije se ivaj “suludi” formular..,

  2. Ismar kaže

    Da li ovaj način žalbe važi samo u RH ili se može primjenjivati i u BiH? Obzirom da je zakon o zaobraćaju isti, skoro svugdje…?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>