Riješite se staračkih pjega


Staračke pjege nisu karakteristične samo za osobe u starijoj životnoj dobi. One se mogu pojaviti već nakon navršene tridesete godine. Smeđe su boje, a najčešće se pojavljuju na nadlanicama, rukama i licu.

Pjege, Foto: Gts/Shutterstock

Prije same pojave možete sprječiti pojavu staračkih pjega. Dok ste mladi i koža vam je vitalna i elastična, izbjegavajte pretjerano izlaganje štetnim UV zrakama. Slobodni radikali koji stvaraju pjege oslobađaju se i pušenjem ili prekomjernim konzumiranjem alkohola. Hranite se namirnicama bogatim vitaminom C, provitaminom A, selenom i vitaminom E.

Pjege možete tretirati kemijskim izbljeđivanjem. Ovi tretmani uključuju kemijske pilinge, mikrodermoabrazije ili korištenje lasera. Ukoliko postoje dublja i tamnija područja hiperpigmentacije, ona će teško biti uklonjena i ovim metodama.

U trgovinama se nalaze mnogi pripravci kojima možete usporiti stvaranje staračkih pjega. Ova sredstva sadrže visoku koncentraciju retinola, vitamina C i ostalih kiselina koje se koriste za liječenje staračkih pjega. Učinci ovih krema će biti postupno vidljivi, a ovakve preparate je dobro kombinirati sa ostalim proizvodima protiv starenja.

Metode kemijskim i mehaničkim ljuštenjem su skupe pa vam ovdje donosimo nekoliko načina na koji možete ukloniti staračke pjege pripravcima napravljenim kod kuće.

Jedan od jednostavnijih načina je da na staračke pjege dva puta dnevno nakapate malo limunovog soka. Kiselina će vaše pjege postupno posvjetliti. Izbljeđivanje se može postići i mješavinom đumbira u prahu, ružinih latica i bročike. Od ovih sastojaka napravite kašicu koju nanesete na ruke, a ruke omotate krpom i tako držite oko 30 minuta.

Prirodno izbljeđivanje pjega može se postići i korištenjem mješavine meda i jogurta, trljanjem područja mesom od papaje te raznim gelovima od aloa vere.

Autor: M.T.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *