Raspoloženje – kako ga popraviti


Uz pomoć zdrave i raznolike prehrane ne utječemo samo za naše fizičko zdravlje nego i na naše raspoloženje. Zbog brojnih obveza, posla i obitelji često nam raspoloženje tijekom dana splasne. Budite lukavi i uz pomoć sljedećih namirnica podignite svoje raspoloženje.

Raspoloženje, Foto: Gunnar Pippel/Shutterstock

Zobena kaša

Sastojci u zobenoj kaši pravi su okidač serotonina zbog čijeg lučenja se podiže naše raspoloženje, a čak i zbog njega bolje spavamo. Odlična opcija je zobena kaša koja se nalazi u brojnim muslijima koje možete doručkovati, ali vam može poslužiti kao lagana večera. Također možete kupiti zobenu kašu i spravljati sami svoj musli.

Mlijeko

Brojna istraživanja su pokazala da nas mlijeko čini sretnima i čak može smirivati. Smanjuje frustracija i tjeskobu. Pijte barem jednu čašu mlijeka dnevno.

Kava

Kava je najpoznatiji napitak koji će nas razbuditi i učiniti sretnima. Potiče rad našeg mozga i po novijim istraživanjima pozitivno utječe na naš kardiovaskularni sustav. No nemojte pretjerivati s količinom kave. Mogli biste postati nervozna i u slučaju ne unosa kofeina dobiti glavobolje.

Banane

Prema nedavno provedenom istraživanju osobe koje pate od depresije osjećaju se mnogo bolje nakon što pojedu bananu. Uz to regulira razinu glukoze u krvi i sadrži vitamin B6 koji će na prirodan način podići vaše raspoloženje.

Avokado

Avokado potiče lučenje serotonina, kojeg smo već spomenuli na početku teksta. Uz to pomaže pri smanjivanju visokog krvnog tlaka.

Orasi

Orasi su se dugo smatrali hranom za mozak u početku zbog svog oblika. No kasnija istraživanja su to i potvrdila. Osim što su bogati omega 3 kiselinama, utječu pozitivno na naše raspoloženje.

Alkohol

Nije potrebno istraživanje kako biste znali da alkohol utječe na naše raspoloženje. Ako umjereno konzumirate alkohol imate manje simptoma depresije, no naravno pripazite – u povećanim količinama nije nimalo dobar za fizički i psihičko zdravlje.

Crna čokolada

Najbolje stvari dolaze na kraju. Crna čokolada je pravi slatki izvor dobrog raspoloženja. Sadrži kofein zbog čega djeluje kao stimulans, a uz to je pravi okidač na sreću.

[plista_widget]?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *