Porođaj


Kod porođaja dolazi do grčenja mišića maternice. Ukoliko je žena bila aktivna za vrijeme trudnoće, porođaj će biti relativno lagan. Jedna od glavnih zadaća svake trudnice je da porođaj dočeka u što boljim psihičkim i fizičkim uvjetima.

žena s djetetom

Porođaj je jedan od najstresnijih događaja u životu žene pa je izrazito važno da se svaka žena dobro upozna sa svim što se događa prilikom porođaja.

Upoznajte se i s promjenama koje će se dogoditi kod vašeg djeteta. Za vrijeme trudnoće ono je disalo uz pomoć majčine krvi, a sada će udisati kisik iz okolne atmosfere. Samo će morati uklanjati štetne tvari i toksine iz tijela jer ulogu bubrega i jetre više neće vršiti posteljica. Samostalno će se hraniti uz pomoć vas, hranu više neće dobivati preko pupčane vrpce. Dijete će se odmah odlično prilagoditi novim uvjetima života.

Da bismo shvatili brojna zbivanja do kojih dolazi tijekom porođaja, potrebno je znati osnovne elemente građe svake žene. Vaše dijete u posljednjih nekoliko tjedana trudnoće brzo raste pa tako neposredno prije samog porođaja ima oko 3300 grama i dugo je oko 50 cm. Količina plodne vode smanjuje se s 1000 ml na 600 ml u 40. tjednu trudnoće. Zaštićen maternicom, plod se tada nalazi u trbušnoj šupljini neposredno ispod rebara. Kod porođaja, dijete se spušta od jednog do drugog dijela porođajnog kanala, a taj prolaz možemo poistovjetiti s izgledom tunela. On nema kod svih žena isti oblik niti veličinu. Porođajni kanal se dijeli u dva dijela od kojih se jedan sastoji od mišića i zove se mekani dio, a drugi od kostiju zdjelice i zato čini tvrdi dio porođajnog kanala. Prolazak djeteta tim kanalom najopasniji je dio porođaja. Dijete će se tijekom porođaja samostalno postavljati u prikladne položaje. To će mu omogućiti i širenje kanala te prilagodba glavice čije kosti do trenutka porođaja nisu potpune srasle i tako se prilagođavaju veličini prolaza.

Prvi znakovi porođaja

Predznaka početka porođaja ima više i dobro ih je znati. Trudnoća žene traje oko 280 dana i početkom zadnjeg mjeseca trudnoće spušta se dno maternice. Trudnice koje su imale problema s disanjem sada će se osjećati bolje. Popušta i pritisak na želudac. Tri do četiri tjedna pred porod, glavica djeteta se spušta dublje u zdjelicu. Ukoliko se to nije dogodilo, može se posumnjati na nesrazmjer djetetove glavice prema zdjelici majke tj. o uskoj zdjelici ili o vodo-glavici. Može se dogoditi i da termin porođaja nije točno utvrđen. U takvim slučajevima dobro je obaviti ultrazvuk. Par dana prije porođaja javljaju se povremeni divlji trudovi. Maternica postaje tvrda što se često i da primijetiti, ali nema posebne boli. Posebnim testom, tzv. Smajtovim testom može se prepoznati spremnost i osjetljivost maternice na trudove.

Prije početka porođaja javljaju se prvi znakovi, a to su obično krv i krvava sluz. Javlja se i pritisak na mokraćni mjehur. Prije samog početka porođaja trudnica se žali na umor, glavobolju, lupanje srca, bolove u križima, osjećaj vrućine i nemir. Pažljivim mjerenjem pred sam porođaj može se primijetiti i gubitak kilograma. Dolazi i do slabijeg apetita, proljeva, povraćanja ili pritiska na debelo crijevo. Javlja se i pojačani iscjedak. Pred sam porođaj dijete je manje aktivno. Potrebni su češći odlasci na kontrole kod ginekologa. Prvi pravi i jasni pokazatelj početka porođaja su ritmični trudovi. Stezanje maternice trebalo bi se javljati u pravilnim razmacima otprilike svakih 10 minuta i tako bar tri puta zaredom. Drugi znak je oticanje plodne vode bez obzira na trudove. A zadnji znakovi su obično krvavi sluzavi čepić i bolovi u križima.

Kada ići u rodilište?

Žena koja rađa prvi put trebala bi ići u bolnicu kada se počinju javljati trudovi u pravilnim razmacima od 5 minuta, a kod višerotkinje kada se jave u razmaku od 8 do 10 minuta. Poželjno je u zadnjem mjesecu trudnoće pripremiti torbu sa svim potrebnim stvarima za rodilište, a to su kozmetičke potrepštine, spavaćica, papuče, trudnička i zdravstvena knjižica i ostala potrebna dokumentacija.

Priprema za bezbolan porod

Sve više trudnica odlučuje se informirati o pripremi za porođaj kako bi on prošao što lakše i bezbolnije. One odlaze na tečajeve za trudnice na kojima se uz posebne vježbe i upute stručnjaka pripremaju za rađanje.

Prepreke za vrijeme porođaja

Pred sam porođaj dijete najčešće leži uzduž u maternici majke. Takav pravilan položaj događa se u 99 % slučajeva dok samo 1 % otpada na nepovoljni poprečni položaj djeteta. U 96 % slučajeva dijete se priprema za porođaj tako da izlazi glavicom, a u samo 3 % to se događa na zadak. U toj fazi dijete je okruženo plodnom vodom, a pupčanom vrpcom vezano je za posteljicu koja mu je tijekom devet mjeseci omogućavala hranu i ostale bitne životne funkcije. Pred djetetom će se tijekom porođaja naći tanki kanalić dug svega nekoliko milimetara koji će se prilikom djetetovog izlaska proširiti na oko 11 cm-a. Trudovi će dijete istisnuti kroz rodnicu u vanjski svijet. Mišići majke su ti koji istiskuju dijete i šire porođajni kanal, i to mišići maternice i mišići trbušne stijenke.

Lažni trudovi

Bitno je upoznati se i s lažnim trudovima kako bi znale kada ići u bolnicu. Pravi i lažni trudovi razlikuju se po učestalosti javljanja i grčenju maternice. Mnoge trudnice će i same znati uočiti razliku. Pravi grčevi su slabi i traju kratko, oko 15 sekundi. Obično nisu bolni i javljaju se bez određenog ritma u nepravilnim vremenskim razmacima. Nakon dva do tri sata grčevi postaju jači s češćim javljanjima. Traju od 20 pa i do 40 sekundi.

Lažni trudovi se javljaju u nepravilnim vremenskim razmacima i to tako da od jačih postanu sve slabiji i za nekoliko sati nestaju. Najčešće se javljaju noću i obično se mogu osjetiti u donjem dijelu trbuha i u leđima. Lažni trudovi javljaju se u 10 % slučajeva i to prilikom ulaska djetetove glavice u zdjelicu.

Pravi trudovi su regulirani i učestali. Kako vrijeme prolazi i kako se bliži porođaj snaga im postaje sve veća. Kada ste utvrdili da početni nepravilni i rijetki trudovi postaju sve učestaliji, pravilniji i jači znat ćete da se bliži vrijeme porođaja, tj. da je on već započeo.

Autor: M.L., Foto: vita khorzhevska/Shutterstock

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *