Porođaj


Porođajne grčeve mišića maternice nazivamo trudovima, i taj naziv je potpuno opravdan jer je porođajni akt zaista vrijeme rada za koji treba značajna energija. Ukoliko je žena u trudnoći imala potreban trening, ako zna što valja činiti u porođaju i ako je u dobroj fizičkoj i psihičkoj kondiciji, sam porođajni akt bit će relativno lagan. Jedna od glavnih zadaća nadzora nad trudnoćom jest omogućiti trudnici da porođaj dočeka pod najboljim psihičkim i fizičkim uvjetima.

Porođaj, Foto: dhgoodman/Flickr

Nema dvojbe da je porođaj jedan od najvećih stresova u životu svake žene, pa će za buduće majke biti vrlo korisno ako im obj asnimo većinu zbivanja do kojih dolazi za vrijeme porođaj nog akta. Uz pomoć nekoliko ilustracija, prikazat ćemo taj put kroz porođajni kanal i dolazak na ovozemaljski svijet , gdje će novorođenče morati vršiti mnoge funkcije koje mu nisu bile potrebne za vrijeme boravka u maternici vlastite majke. Tako će sada kisik udisati iz okolne atmosfere a ne iz majčine krvi. Samo će morati uklanjati svoje otpadne produkte jer ulogu bubrega i jetre neće više vršiti posteljica. Isto tako morat će se samostalno prehranjivati, jer više neće dobivati hranu preko pupčane vrpce . Valja odmah reći da se u svim novim obavezama buduća prinova izvanredno dobro snalazi. Ipak, što je normalnije tekao proces trudnoće i porođaja, to će biti lakša i uspješnija adaptacija na budući samostalan izvanmaterični život ž.

ŠTA VALJA ZNATI O GRAĐI SVOG TIJELA

Da bismo zaista shvatili brojna zbivanja do kojih dolazi u porođaju , nužno je poznavati neke osnovne elemente građe svake žene. Vaše dijete u posljednjih nekoliko tjedana trudnoće ubrzano raste, pa tako, neposredno pred porođaj, ima oko 3300-3400 g i dugo je oko 50 cm. Ono tada zauzima sve više i više prostora u amnijskoj šupljini u kojoj se količina plodove vode smanjuje na maksimalnih 1000 ml iz 36. tjedna do oko 600 ml. u 40 . tjednu trudnoće . Izvanredno zaštićen maternicom, vaš plod sa nalazi sada u trbušnoj šupljini i vi ga osjećate ispod rebara. Da bi se dijete porodilo, morat će se spustiti i proći od jednog na drugi kraj koštanog dijela porođajnog kanala. Taj prolaz ima oblik tunela koji, međutim, nema svuda isti oblik ni istu veličinu. Čitav porođajni kanal dijeli se na dva dijela, od kojih je jedan sastavljen od mišića, pa se zove mekani dio, a drugi od kostiju zdjelice i zato čini tvrdi dio jedinstvenog porođajnog kanala. Najopasniji trenutak svakog porođaja predstavlja upravo prolazak kroz ovaj kanal. Da bi kroz njega brzo i sigurno prošlo, dijete će se tokom porođaja postavljati u najprikladnije položaje, a u tome će mu pomagati i sama priroda, koja omogućava izvjesno širenje kanala u porođaju te smanjivanje veličine djetetove glavice čije kosti u trenutku rađanja nisu potpuno srasle i mogu se prilagoditi veličini prolaza.

POČETAK POROĐAJA

Mnogo puta žene, premda im to često i nije prvi porođaj, dolaze u rodilište usred noći, uvjerene da je porođaj počeo. Kad ginekolog pregledom utvrdi da nije tako, trudnice se vraćaju kući pomalo razočarane . Upućenoj trudnici koja se priprema za tzv. bezbolni porod, to se događa tek izuzetno.

PREDZNACI

Predznaka ima više, pa ako nisu sasvim pouzdani, dobro ih je znati. U prvim danima desetog lunarnog mjeseca (žena nosi 10 lunarnih mjeseci tj. 10 puta po 28 dana, ukupno oko 280 dana) javlja se spuštanje dna maternice. Trudnica, koja se pomalo gušila tj. imala smetnje u disanju zbog jako povećane maternice najednom “diše lakše”. Popušta pritisak na želudac. U prvorotkinje se glavica fetusa do tog vremena nalazila nad ulazom zdjelice, sada, tri do četiri tjedna pred porođaj, glavica se spustila dublje u zdjelicu. Ako se to prvorotkinji nije dogodilo, treba posumnjati na nesrazmjer između glavice djeteta i zdjelice trudnice a to može značiti da se radi o (tzv. uskoj zdjelici ili npr. o vodo-glavici), ili da termin porođaja nije točan. U takvim slučajevima pomaže pregled ultrazvukom. Posljednjih dana prije porođaja često se javljaju divlji trudovi. Maternica odjednom postaje tvrda poput kamena, što trudnicoa obično zamjećuje, ali ne osjeća neku bol. Jednostavnim testom, tzv. Smajtovim testom može se prepoznati spremnost i osjetljivost maternice na trudove . Pred početak porođaja javlja se, kao prvi znak, su krvava sluz ili krvlju lako umrljan sluzavi čepić koji iziđe na rodnicu. Javlja se i pritisak na mokraćni mjehur. Pred sam početak porođaja trudnica se nerijetko tuži na glavobolju, lupanje srca, nemir i osjećaj vrućine. Javljaju se ponekad i bolovi slični išijasu, bol u križima. Ta se bol lakom kružnom masažom vrškom prstiju u predjelu križa pokretom poput kazaljke na satu, dade lako ukloniti. Pažljivim mjerenjem može se posljednjih dana pred porod zapaziti gubitak tjelesne težine. Javlja se povraćanje, proljev, slabiji apetit, vjetrovi, pritisak na debelo crijevo itd. Iz rodnice jače otječe iscjedak. Neposredno pred početak porođaja trudnica manje osjeća micanje djeteta. Svi ti predznaci nisu potpuno pouzdani. Stoga je korisno da nekoliko tjedana prije porođaja trudnica češće dolazi na pregled ginekologu. To također vrijedi za ponovni pregled ultrazvukom. Prvi, stvarni znak početka porođaja javlja se pojavom ritmičkih trudova, dakle stezanja maternice u pravilnim podjednakim razmacima, otprilike svakih 10 minuta, bar tri puta zaredom. Drugi znak je otjecanje plodne vode, bez obzira na to jesu li se javili trudovi ili nisu. Treći znak je pojava sluzavog sukrvavog čepića, a četvrti, bolovi u križima.


KADA U RODILIŠTE?

Prvorotkinja neka ide kad se trudovi javljaju u razmacima od 5 minuta, a višerotkinja u razmaku od 8 do 10 minuta. Ako je transport zbog daljine ili nepovoljnih vremenskih prilika otežan i dug, valja krenuti ranije. Rodilja treba već 2-3 tjedna prije termina porođaja imati pripremljenu torbu s najnužnijim stvarima, toaletnim potrepštinama, papučama, spavaćicom, trudničkom i zdravstvenom knjižicom i drugom medicinskom dokumentacijom.

PRIPREMA TRUDNICE ZA BEZBOLAN POROD

Žene su počele učiti kako treba rađati pa sve više prihvaćaj u tečajeve za trudnice, na kojima se sistematski, specijalnom gimnastikom i vježbama, pod kontrolom i uputama fizioterapeuta, pripremaj u za rađanje. Duševna i tjelesna zaštita, pomaže ne samo rodilji nego i stanju novorođenčeta i znatno smanjuje potrebu za davanjem raznih medikamenata, osobito analgetika, pri porođaju. Stoga učenje kako treba rađati ima svoje ne samo humano nego i praktično medicinsko opravdanje.

PREPREKE KOJE VALJA SVLADATI U POROĐAJU

Neposredno pred porođaj dijete najčešće leži uzduž u maternici majke ; to se zbiva u 99% slučajeva, dok samo 1% otpada na krajnje nepovoljni poprečni položaj djeteta. U uzdužnom položaj u u 96% slučajeva vodeća čest ploda je glavica, a u 3% zadak. U toj fazi dijete je okruženo plodovom vodom koja ispred glavice ili zatka tvori u porođaju vodeni mjehur ili vodenjak. Pupčanom vrpcom vezano je za posteljicu koja mu je tokom devet mjeseci trudnoće omogućavala dobru prehranu i niz drugih životno važnih fu nkcija. Zatvoreno unutar svoj ih ovoja, dijete se nalazi u maternici koja ima oblik kruške speteljkom okrenutom prema .gore. Vrat maternice, u dužini od 3-4 cm strši u rodnicu i u njemu se nalazi tanki kanalić širok svega nekoliko mm kroz koji svakog mjeseca otječe menstruacijska krv. Da bi uspješno prošlo put do rađanja, pred djetetom će se ovaj kanal od nekoliko milimetara morati proširiti na oko 11 cm, morat će prsnuti plodovi ovoj i i konačno porođaj ne snage tj. trudovi, morat će plod istisnuti kroz rodnicu i vulvu na ovaj svijet. To putovanje odvijat će se u četiri uzastopne faze koje nazivamo porođajnim dobima. Svaka od tih faza ima svoja tipična obilježja koja omogućuj u njihovo međusobno razlikovanje i tako uspješan nadzor porođaja. Moram o odmah naglasiti da tu golemu snagu, koja  kanal od nekoliko milimetara širi na 11 cm i koja istiskuje dijete teško 3400 g i dugo 50 cm , daju isključivo mišići majke; prvo mišići maternice, a na kraju i mišići trbušne stijenke. Buduća majka treba razumjeti mehaničke proce se do kojih dolazi u porođaju kako bi taj važan akt i sama pratila i znala šta se od nje očekuje u porođaju.

Kao što smo već rekli, u najvećem broju slučajeva u posljednj im tjednima trudnoće dijete se nalazi u svojoj konačnoj poziciji, spremno za porođaj. Tada se glavica nalazi u zdjelici majke i pritišće na okolne kosti ali i na mokraćni mjehur i debelo crijevo majke. Zbog toga će se u tom razdoblju češće naći proširene vene, bolovi u križima ili češći nagoni na mokrenje. Trudnica tada postaje pomalo nestrpljiva i često će tražiti od liječnika sredstvo za umirenje. Jednoga dana osjetit će nešto poput grča u križima i to će se opet javiti za dvadesetak minuta. Zatim će obično doći pauza od 20 do 30 minuta u kojoj se neće ništa značajno zbivati. Sve to međutim, može početi i drukčije, čak i u prvorotkinja. Ti rijetki grčevi mogu se ubrzo ponavljati i postajati sve jači. To su obično prvi trudovi, što i sami možete provjeriti stavljajući ruku na trbuh čim osjetite bol. Trbuh vam je tvrd poput daske i takav ostaje nekoliko sekundi.

LAŽNI TRUDOVI

Sve ovo može biti i lažna uzbuna, i mnoge žene su do sada zbog sličnih simptoma primane u rađaonice da bi sutradan bile vraćene kući gdje su ostajale do poj ave pravih trudova. Pravi i lažni trudovi razlikuju se po učestalosti javljanja i po trajanju grča maternice. Mnoge rodilje će i same moći uočiti te dvije slične pojave . Valja ih vrlo pažljivo pratiti. Prvi grčevi su vrlo slabi i traju jedva 10- 15 sekundi. Obično su bezbolni i ponovo se j avljaju bez ikakvog ritma, u nepravilnim vremenskim razmacima. Nakon dva-tri sata grčevi postaju jači i sve češći i traju 20, 30, pa i 40 sekundi. Lažni trudovi, međutim,  javljaju se u nepravilnim razmacima: što vrijeme od prve pojave više odmiče, to oni bivaju sve slabiji, i za nekoliko sati potpuno prestaju. Najčešće se javljaju noću, i obično ih trudnica osjeća kao bolove u donjem trbuhu i leđima. Pravi trudovi su regulirani, učestalost i snaga im postaje sve veća i veća što dalje porođaj odmiče. Ipak, mora se priznati da je kojiput i iskusnom porodni čaru teško odijeliti prave trudove od lažnih. U tome, međutim, buduća majka može značajno pomoći. Čim se pred kraj trudnoće primijete grčevi koji se ponavljaju, treba uzeti sat i mjeriti učestalost i trajanje trudova. Tokom jednog ili dva sata trudovi od 30-40 sekundi ponavljat će se svakih 1 5-20 minuta. Zatim će se javljati svakih 5 – 1 0 minuta i tada će trajati 50 do 60 sekundi. Rodilja osjeća da su sve jači i jači i da se šire u valovima od leđa, preko kukova, spajajući se u donjem dijelu trbuha. Ti trudovi najčešće su bolni, ali snaga te boli može vrlo varirati, što izravno zavisi o stupnju pri premljenosti rodilje te o načinu vođenja porođaja i ublažavanja porođajnih bolova. Kad ste, dakle, sami utvrdili da početni rijetki i nepravilni trudovi postaju sve pravilniji, jači i češći, znat ćete da je porođaj zaista krenuo i pravodobno izvršiti sve pripreme za odlazak u bolnicu. Ako, međutim, trudovi ostanu nepravilni, sve slabiji i napokon potpuno isčeznu, valjat će pričekati još koji dan ili čak i tjedan. Te lažne uzbune javljaju se u oko 10 % slučajeva; obično u trenutku ulaska glavice u zdjelicu .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>