Pekmez od šljiva


Zanima vas kako pripremiti pekmez od šljiva? Zapravo i nije tako teško, sve što trebate su pravi sastojci te malo truda i vremena. Imajte na umu da možete koristiti više vrsta šljiva, od plavih, pa sve do žutih.

šljive

Šljive, Foto: jarsem/Sxc

Ubacite šljive, vodu i sok od limuna u veliku zdijelu (nikako od aluminija). Miješajte smjesu i pokušajte ju postepeno na srednje jakoj vatri dovesti do vrenja. Kada zavrije, prekrijte, smanjite vatru na nisko i neka se tako kuha 10-ak minuta. Nemojte zaboraviti smjesu koji put i promiješati, sve dok voće ne omekša. Na kraju bi trebalo ostati cca. 4 i pol šalice tekućine.

Umješajte šećer, povećajte vatru na jako sve dok ne počne ključati, cijelo vrijeme mješajući. Smanjite vatru, dodajte pektin i nastavite kuhati smjesu. Kada krene ključati, miješajte još jednu minutu i tada maknite s vatre. Pustite da se ohladi još jednu minutu, nakon čega uklonite pjenu ukoliko je ima.

Isipajte smjesu u sterilizirane tegle, ali nemojte napuniti do poklopca, ostavite otprilike 1/2 cm prostora za zrak. Obrišite rubove i zapečatite steriliziranim poklopcem. Uronite teglu u kipuću vodu i držite ju tako 5 minuta.

Nakon što ste sve to napravili, pustite da se ohladi i spremite na prohladno i suho mjesto.

Sastojci:

  • 1,5 kg čvrtih šljiva, bez koštica, oguljenih i narezanih na 1/8
  • 125 ml vode
  • 1 velika žlica limunovog soka
  • 1,3 kg šećera
  • 1 pakiranje pektina (otprilike 10 dag)

Autor: F.V.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *