Ovulacija, dio života svake žene


Pogledamo li malo istraživanje koje je provedeno u zadnje vrijeme možemo vidjeti kako je sve više neplodnih parova. Smatra se kako bi to lako mogla postati bolest suvremenog društva. Razlozi toga leže u više toga. Naravno da je način današnjeg života velik dio toga.

Žena koja prati ovulaciju, Foto: Photoxpress

Puno smo pod stresom, a da ne pričamo o tome kako se velik dio nas ne hrani onako kako bi trebao. To su sve faktori koji bi mogli utjecati na plodnost jednog para. Da ne duljimo, žene danas kada se odluče imati dijete prvo odluče provjeriti kada imaju ovulaciju.

Što je zapravo ovulacija? Ona predstavlja dio svakog menstrualnog ciklusa. Velik dio stručnjaka složio se oko toga da ona ne mora nužno nastupati 14 dana prije svakog ciklusa. Prema njima to je velika neistina, jer je svaka žena drugačija.

Odnosno svaka žena ima drugačiji menstrualni ciklus o kojem ovisi kada će nastupiti ovulacija. Recimo žena koja menstruaciju ima svakih 26 dana neće imati ovulaciju kad i žena koja menstruaciju dobiva svakih 28 dana.

Tu je i drugi niz faktora koji mogu utjecati na ovulaciju kao takvu, ali da je dio svake žene to je istina. Sama ovulacija sastoji se od folikula koji nakon nekog vremena počnu pucati da bi se potom krenula oslobađati jajna stanica koja je za oplodnju spremna unutar 24 sata.

Prema zadnjim istraživanjima došlo se do zaključka kako neke žene ovulaciju itekako osjete. Naime u zabludi ste ako mislite da samo menstruacija može boliti. Neke žene izjavile su kako kada trebaju imati ovulaciju osjete tupu bol u trbuhu kao da će prokrvariti.

Neke čak osjete bol u području grudi, a nezaobilazan znak je zasigurno i gusti iscjedak koji možet biti bijele bolje. Pretpostavlja se da bol koja se javlja za vrijeme ovulacije zapravo predstavlja trenutak kada folikul počne pucati.

Danas ovulaciju možete izračunati pomoću brojnih kalenadara, no treba znati jedno. Takav kalendar ne može biti precizan za one žene koje nemaju redovite menstrualne cikluse. Dakle ako planirate obitelj naš je savjet da prvo krenete s trakicama koje možete nabaviti u ljekarni.

One će vam pomoći odrediti kada je nastupila ovulacija, odnosno kada ovulirate.

Autor:S.Š.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *