Otvorena molba za posao treba biti vrlo kvalitetno napisana


Molba za posao prvo je što će potencijalni poslodavac uzeti u ruke, ona mu mnogo govori o vama, stoga je potrebno truda i vremena za napisati kvalitetnu otvorenu molbu za posao.

Molba za posao, Foto: StockLite/Shutterstock

Uz to što se sadržajno razlikuje od klasične molbe za posao, otvorene se molbe šalju kada firme ili poslodavci nisu objavili natječaj za posao, no to možda može biti dobar način kako doći do posla u željenoj firmi. Otvorenu molbu za posao potrebno je prilagoditi poslodavcu ili kompaniji, te radnom mjestu za koje se javljate.

Otvorena molba bi trebala biti napisana na suptilan, ali dovoljno direktan način da vas u šturim natuknicama predstavi u što boljem svijetlu. U njoj se predstavljate i nudite svoje usluge u svrhu poboljšanja rada određene firme. Dakako, u njoj je važno da se predstavite dovoljno zanimljivo kako bi potencijalni poslodavac ipak malo razmislio jeste li mu uistinu potrebni. Nije loše prije slanja otvorene molbe istražiti firmu i prema njoj napisati molbu.

Šprance koje većina ljudi prosljeđuje na mnoge razne mailove, uglavnom završe u smeću. One su sve jednake, jednolične i šteta je zapravo da potencijalno dobri radnici u startu budu otpisani jer nemaju dobru molbu pa nisu ni poznai na intervju za posao.

U otvorenoj molbi, vi zapravo kandidirate za eventualni, budući posao u određenoj firmi. One se šalju kompanijama koje nisu objavile natječaj za posao, no uvijek postoji mogućnost da upravo vaš životopis ostave u svojoj bazi te vas, ukoliko se pokaže potreba za novim zapošljavanjima, kontaktiraju s ciljem zaposlenja.

Slanje otvorenih molbi svakako može biti pozitivan korak u pronalasku posla. To što neka kompanija nije objavila natječaj, neka vas ne obeshrabri jer mnogi primjeri oko nas dokazuju da se i ovim putem može zaposliti bez problema. Možda je potrebno pričekati koji mjesec, ali svakako se na kraju može isplatiti i ovaj potez!

U krajnjem sličaju, u ovakvoj molbi možete pristojno zamiliti da vaš životopis sačuvaju u svojoj bazi podataka, te da vas slobodno kontaktiraju ukoliko se pokaže potreba za zapošljavanjem novog kadra ili im zatreba netko vašeg obrazovanja, vještina i sposobnosti. Činjenica je da ne može škoditi!

Autor: I.H.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *