Najraniji znakovi i simptomi trudnoće – kako ih rano prepoznati


Svaka se žena sigurno bar jednom u životu zapitala je li trudna. Osim što je trudnoća prvenstveno povezana s izostankom mjesečnice, postoje i mnogi drugi simptomi koji bi mogli ukazati na moguću trudnoću čak i prije njezinog izostanka.

Pogledajte filmić koji govori o ranim znakovima trudnoće:

Naravno, ne morate imati sve simptome da bi mogli doći do zaključka da ste trudni. Dovoljni su samo neki. Donosimo vam one najčešće koji se javljaju kod većine žena. Upoznajte se s njima prije nego što posegnete za testom na trudnoću.

Glad

Nastupom trudnoće dolazi i do velikih promjena u tijelu žene. Rastu novi organi koji će pomoći ženi da donese dijete na svijet. Razvijaju se posteljica, plodna voda i pupkovina. Sve to traži dodatnu energiju. Upravo radi toga vjerojatno češće osjećate glad i imate pojačan apetit. Važno je znati da se simptomi gladi mogu javiti i za vrijeme PMS-a te kod tjeskobe i depresije.

Mučnina

Mučnina je vrlo jasan pokazatelj trudnoće, pogotovo ako ne prestaje ni nakon nekoliko dana. Kod onih kod kojih se mučnina i povraćanje javljaju u prvim mjesecima trudnoće vrlo lako mogu zaključiti da su trudne. Za to je odgovoran hormon HCG koji održava trudnoću i sprečava pojavu menstruacije. Ako vam se mučnina i povraćanje javljaju često, javite se liječniku kako bi mogao redovito kontrolirati vaše stanje tijekom trudnoće.

Vrtoglavica i umor

Kod žena se u ranoj trudnoći često javljaju umor, pospanost i vrtoglavica. Ne brinite, ne radi se o ničem ozbiljnom, samo o bitnim pokazateljima trudnoće. Tlak žene se mijenja, opada i premješta se u donji dio trbuha. Opustite se i često lagano šećite u prirodi na svježem zraku. Tako ćete tako vratiti energiju. Ako ovakvo stanje potraje, posjetite liječnika kako biste bili sigurni da se ne radi o nedostatku željeza u organizmu.

Gadljivost na hranu

Kod trudnica se javljaju jači osjeti okusa i mirisa, osjetila su im puno bolja. Znanstvenici su uvjereni da je razlog tome prirodni zaštitni mehanizam trudnice koji je sprečava da konzumira pokvarenu hranu. Tako se ženama počnu gaditi i razni poroci koje su inače konzumirale, kao što su na primjer kava ili cigarete. Ovo je relativno čest i uobičajen pokazatelj trudnoće.

Grčevi i nadutost trbuha

Grčevi i nadutost mogu se javiti i kod normalnog menstrualnog ciklusa kao posljednica ovulacije ili za vrijeme PMS-a. Mogu se javiti i kod problema sa zatvorom. Međutim, ako vam se ovakve tegobe ne javljaju, možete lako posumnjati u trudnoću. Maternica se za vrijeme trudnoće povećava, zadebljava i prokrvljuje što uzrokuje simptome nadutosti i laganih grčeva kod žena. Žene često mogu prepoznati i razlikovati ove simptome od tegoba s probavom.

Mnogo je znakova koji se mogu dovesti u poveznicu s trudnoćom, ali i ne moraju. Čak postoje žene koje nemaju niti jedan simptom. Slušajte svoje tijelo i pripazite na promjene koje vam se mogu dogoditi. To će vam biti najbitniji pokazatelj jer je svaka žena različita.

Autor: M.L., Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>