Najraniji znakovi i simptomi trudnoće – kako ih rano prepoznati


Svaka se žena sigurno bar jednom u životu zapitala je li trudna. Osim što je trudnoća prvenstveno povezana s izostankom mjesečnice, postoje i mnogi drugi simptomi koji bi mogli ukazati na moguću trudnoću čak i prije njezinog izostanka.

test za trudnoću

Naravno, ne morate imati sve simptome da bi mogli doći do zaključka da ste trudni. Dovoljni su samo neki. Donosimo vam one najčešće koji se javljaju kod većine žena. Upoznajte se s njima prije nego što posegnete za testom na trudnoću.

Glad

Nastupom trudnoće dolazi i do velikih promjena u tijelu žene. Rastu novi organi koji će pomoći ženi da donese dijete na svijet. Razvijaju se posteljica, plodna voda i pupkovina. Sve to traži dodatnu energiju. Upravo radi toga vjerojatno češće osjećate glad i imate pojačan apetit. Važno je znati da se simptomi gladi mogu javiti i za vrijeme PMS-a te kod tjeskobe i depresije.

Mučnina

Mučnina je vrlo jasan pokazatelj trudnoće, pogotovo ako ne prestaje ni nakon nekoliko dana. Kod onih kod kojih se mučnina i povraćanje javljaju u prvim mjesecima trudnoće vrlo lako mogu zaključiti da su trudne. Za to je odgovoran hormon HCG koji održava trudnoću i sprečava pojavu menstruacije. Ako vam se mučnina i povraćanje javljaju često, javite se liječniku kako bi mogao redovito kontrolirati vaše stanje tijekom trudnoće.

Vrtoglavica i umor


Kod žena se u ranoj trudnoći često javljaju umor, pospanost i vrtoglavica. Ne brinite, ne radi se o ničem ozbiljnom, samo o bitnim pokazateljima trudnoće. Tlak žene se mijenja, opada i premješta se u donji dio trbuha. Opustite se i često lagano šećite u prirodi na svježem zraku. Tako ćete tako vratiti energiju. Ako ovakvo stanje potraje, posjetite liječnika kako biste bili sigurni da se ne radi o nedostatku željeza u organizmu.

Gadljivost na hranu

Kod trudnica se javljaju jači osjeti okusa i mirisa, osjetila su im puno bolja. Znanstvenici su uvjereni da je razlog tome prirodni zaštitni mehanizam trudnice koji je sprečava da konzumira pokvarenu hranu. Tako se ženama počnu gaditi i razni poroci koje su inače konzumirale, kao što su na primjer kava ili cigarete. Ovo je relativno čest i uobičajen pokazatelj trudnoće.

Grčevi i nadutost trbuha

Grčevi i nadutost mogu se javiti i kod normalnog menstrualnog ciklusa kao posljednica ovulacije ili za vrijeme PMS-a. Mogu se javiti i kod problema sa zatvorom. Međutim, ako vam se ovakve tegobe ne javljaju, možete lako posumnjati u trudnoću. Maternica se za vrijeme trudnoće povećava, zadebljava i prokrvljuje što uzrokuje simptome nadutosti i laganih grčeva kod žena. Žene često mogu prepoznati i razlikovati ove simptome od tegoba s probavom.

Pogledajte filmić koji govori o ranim znakovima trudnoće:

Mnogo je znakova koji se mogu dovesti u poveznicu s trudnoćom, ali i ne moraju. Čak postoje žene koje nemaju niti jedan simptom. Slušajte svoje tijelo i pripazite na promjene koje vam se mogu dogoditi. To će vam biti najbitniji pokazatelj jer je svaka žena različita.

Autor: M.L., Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>