Mjenjanje automobilskog ulja


Promijenite motorno ulje i zamijenite uljni filtar u svom automobilu prema preporukama navedenim u priručniku vozila. Upotrijebite vrstu ulja koju je preporučio proizvođač. Vodite evidenciju o promjeni ulja i filtra.

Automehaničar, Foto: Inga Ivanova/Shutterstock

Ispuštanje ulja

Obično možete baciti staro ulje u poseban spremnik na lokalnim komunalnim odlagalištima specijalnog otpada. Protuzakonito je izlijevanje ulja u odvod ili zakopavanje u tlo. Možda ćete morati podići prednji ili stražnji dio automobila kako biste mogli doći do ispusnog vijka na koritu za ulje. Ispustite ulje iz ugrijanog motora na način koji je opisan na slici. Pričekajte dok ulje ne prestane kapati iz ispusnog otvora pa čistom krpom očistite navoj ispusnog otvora. Također očistite ispusni vijak i provjerite je li brtveni prsten na ispusnom vijku (ako postoji) u dobrome stanju. Zamijenite brtveni prsten ako je oštećen. Vratite vijak i lagano ga pritegnite.

Zamjena filtra

Ispod filtra postavite posudu za hvatanje ulja. Izvadite jednokratni uložak filtra. Temeljito očistite prirubnicu na koju je filtar navrnut uz stranu do motora. Stavite novi filtar. Izvadite zamjenjivi filtarski uložak zajedno s brtvenim prstenom. Temeljito parafinom očistite unutrašnjost metalne posude. Osušite je, vratite oprugu i ploču te umetnite novi filtar. Očistite prirubnicu na strani do motora i čistim motornim uljem namažite novi brtveni prsten – koji je u kompletu s novim filtrom. Pažljivo namjestite prsten u žlijeb. Postavite posudu s filtrom uz ugradnu prirubnicu i pronađite središnji vijak. Uvrnite ga rukom i zategni te prstima koliko možete i onda ga još lagano zategni te okastim ključem.

Ulijevanje novog ulja

Neka automobil bude na ravnom kako biste mogli točno očitati razinu ulja. Skinite poklopac s otvora na gornjem dijelu korita za ulje i očistite ga krpom namočenom u parafin. Ako poklopac ima filtar od žičane mrežice, isperite ga u parafinu i osušite zračnom pumpom. Upotrijebite plastični lijevak za ulijevanje ulja u otvor korita kako ne bi došlo do prolijevanja te ulijevajte manje količine ulja odjednom. Često provjeravajte razinu šipkom za mjerenje ulja i prestanite s punjenjem kad razina ulja bude na ili tik ispod oznake »Max« .

[plista_widget]?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *