Med od maslačka


Uz standardne, dobro poznate vrste meda, postoji još jedna, ne toliko popularna ali iznimno učinkovita vrsta – med od maslačka. U narodnoj medicini taj je med oduvijek poznat kao dobar lijek protiv kašlja. Pored toga ima pozitivan učinak na smanjenje masnoća u krvi, kod uklanjanja bradavica. Pomaže i kod smirenja želučanih tegoba i žgaravice.

Med od maslačka, Foto: JirkaBursik/Shutterstock

Poznat i kao radič, maslačak je višegodišnja biljka sa žutim cvjetovima. Na svijetu je poznato oko 25 vrsta maslačaka, od kojih većina raste u područjima umjerene i hladnije klime. Maslačak cvjeta u periodu od ožujka do listopada. Svi dijelovi maslačka se mogu upotrebljavati.

Cvjetovi se beru između ožujka i svibnja, korijen se vadi u rano proljeće, ili kasno ljeto, dok se listovi beru prije cvatnje u proljeće. Korijen se koristi kao sredstvo koje pospješuje znojenje, čisti dišne puteve, uklanja toksine iz tijela. Listovi se često jedu na salatu, ili se od njih pravi čaj. Čaj lista maslačka pomaže u tegobama mokraćnog mjehura.

Cvjetovi koji se uberu u rano proljeće koriste se za pripremu meda, ili sirupa od maslačka. Konzumiranje ovog meda najviše se preporučuje onima koji imaju problema sa dišnim putevima i pušačima. U nastavku slijedi jedan od recepata za pripremu meda od maslačka.

Osam punih šaka cvjetova prokuhajte u 2 l vode, procijedite i u vrući sok dodajte 1.5 kg šećera. Nakon šećera, iscjedite dva limuna i vratite na vatru i kuhajte, uz stalno miješanje. Tek kada tekućina postane gusta maknite s vatre. Na kraju smjesu ulijte u boce i čuvajte na suhom i hladnom mjestu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>