Linceri – poznati austrijski kolači


Foto: Flickr, Cimm

Mali, slatki kolačiči raznih oblika, a s namazom od marmelade i rupicom u sredini zovu se linceri (linzeri). Vrlo su često jedna od slastica koja se nalazi na blagdanskom tanjuru prepunom raznoraznih keksića i kolačića.

Djeca ih vole grickati, a ni odrasli ne ostaju ravnodušni, posebice ako pustite mašti na volju i smišljate razne oblike. Tako na primjer za Valentinovo možete ih napraviti u obliku srca, smjestiti u slatku kutiju i evo savršenog poklona za vašu jaču polovicu!

Rade se tako da od oko 300 grama brašna, 200 grama maslaca, 50 grama šećera, 2 žličice vanilin šećera, 1 žumanjak i pola žličice praška za pecivo zamijesite tijesto koje mora odstajati oko pola sata. Zatim tijesto razvaljate i raznoraznim kalupićima radite oblike koje poželite.

Ako nemate kalupiće s rupicom u sredini, onda ih morate sami napraviti. Samo morate pripaziti na napravite jednaki broj keksića s rupicom i bez rupice kako biste ih kasnije mogli spariti. Papir  za pečenje položite u tepsiju, a na njega stavite izrezane oblike budućih lincera. Tepsiju stavite u pećnicu zagrijanu na oko 180 stupnjeva na desetak minuta, ovisi o debljini tijesta.

Kada ih izvadite iz pećnice, one polovice koje nemaju rupice namažite svojom najdražom marmeladom i “poklopite” sa polovicama koje imaju rupice u sredini. Po njima zatim posipajte šećer u prahu i pospremite u limenu kutiju. Ovi keksići znaju biti poprilično tvrdi nakon pečenja, a tek stajanjem omekšaju i poprime savršeni okus!

Keksići su dobili ime po Linzer torti koja sadrži slične sastojke, a zbog rupice u sredini često ih zovu i Linzerove oči. U ovoj austrijskoj poslastici uživaju sve generacije, a posebno se pripremaju za Božić jer su svim generacijama blagdani nezamislivi upravo bez ove slastice.

Vole ih svi članovi obitelji, a oni najmlađi rado će vam pomagati u njihovoj izradi. Stoga, ako imate male pomagače, zasučite im rukave i prionite na posao kako bi blagdani bili potpuni!

Foto: Flickr, bucklava

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *