Koktel haljine, svečane haljinice za neobavezna druženja


Baš kao što im i samo ime govori koktel haljine su svečane haljinice namijenjene neobaveznim druženjima s nogu, haljine za party. Najčešće se izrađuju iz materijala visoke profinjenosti. To su većinom haljine od svile ili satena koje dosta često mogu biti kombinirane s prozirnim materijalima poput tila ili čipke, koji će im dati dodatnu eleganciju.

Djevojka bira koktel haljinu, Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock

Raspon boja doista je širok; od klasične crne i crvene nijanse pa do srebrnkastih i ljubičastih tonova. Kratki rukavi ili bretelice različitih dimenzija, gotovo da su zaštitni znak haljina za party, no rukavi mogu biti i posve dugi, pa čak i dosegnuti polovicu šake.

Kako biste odabrali pravu haljinu za neki party važno je uskladiti želje s mogućnostima vašeg tijela. Ako niste obdareni pozamašnim poprsjem odaberite model haljine koja će biti strukiran. Tako ćete na način naglasiti ostale atribute; pažnju promatrača usmjeriti na željeni dio tijela – struk.

Želite li na vizualni način povećati poprsje nosite vrlo naglašene detalje, poput čipkastih mašni i perlica. Imate li vitke noge neka haljina bude kraća. Svakako izbjegavajte crnu boju, vrećaste modele i preduge haljine, kako biste izbjegli dojam metle. Pripazite i da haljina koju odaberete nije preuska kako ne bi naglasila ramena, zdjelicu i male grudi.

Žene s tijelom u obliku pješčanog sata trebale bi birati haljine A kroja stisnute u struku, a proširene u donjem dijelu. Budući da se takve proporcije smatraju idealnima, dopuštena je haljina s V izrezom kao i ona s dekolteom ne dubljim od tri prsta. Dobar omjer struka i bokova omogućuje i nošenje uskih haljina s prorezom.

Ako vam je gornji dio tijela jači od donjeg, odgovarat će vam haljine koje kombiniraju uži gornji dio, i širok, raskošan donji dio. Želite li sakriti gornji dio tijela koji je duži od donjeg, odaberite haljinicu koja slobodno pada i seže do nožnih članaka. I s bojama treba kombinirati; izaberite haljinu koja će u gornjem dijelu biti tamnija, a u donjem svjetlija. Kratke haljinice s volanima od struka pa do koljena također su dobar izbor.

Imate li istaknute bokove i uzak gornji dio, odlučite se za haljinu s uskim topom i ravnog donjeg dijela koji se širi na bokovima. Takve haljine optički će smanjiti naglašene bokove i istaknuti vašu ženstvenost i seksipil. Niste li u mogućnosti priuštiti si baš pravu koktel haljinu, sasvim dobro je može zamijeniti obična  mala, crna haljinica po uzoru na Coco Chanel.

Klasičnu haljinicu obogatit će različiti detalji – kakav zgodan remen ili trakica oko struka. Koktel haljina spada među svečanije i elegantnije komade odjeće čija moda ne prolazi, stoga se pobrinite da postane sastavni dio i vaše garderobe.

Autor: I.H.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *