Kako uzgojiti vodeniku


Vodenika je biljka koja dolazi iz brdskih područja istočne Afrike i Zanzibara. Poznata je i kao brzorastuća biljka zbog čega je stekla svoju široku popularnost. Imapatiens – balzamina, netik, vodenika, nedirak ili krna – biljka je raširena u narodu, pa se često susreće na prozorima seoskih kuća. Samo ime kaže da ova biljka traži puno vlage, pa je najbolje da lonac stoji u zdjelici, ili na zdjelici napunjenoj vodom. Vodu koju biljka do večeri ne upije treba odliti.

vodenika

Vodenika, Foto: Adisa/Shutterstock

Poznato je kako cvate od ranog proljeća do kasne jeseni, a ponekad i zimi. Njezini cvjetovi mogu biti lijepih boja, među kojima treba istaknuti crvenu i narančastu.

Ako niste znali, za vrijeme hladnih zimskih mjeseci možete ju držati u sobi u kojoj se grije, ali isto tako može uspjeti i u prostoriji koja se povremeno grije.

Što se tiče svjetlosti treba voditi računa kako nikako ne podnosi tamu kao ni suhi zrak, gdje se zna događati da odbacuje svoje pupove. Može se razmnožavati reznicama, ili čak putem sjemena.

Ako se kojim slučajem dogodi da joj za vrijeme hladnih zimskih dana otpadne lišće, u proljeće je svakako prikratite i presadite. Ljeti ju možete posaditi u vrtu, ili čak u sandučićima za balkon i naravno vrt.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>