Kako uzgojiti sobni bršljan


Hedera helix (sobni bršljan) poznata je kao biljka penjačica. Danas postoje brojne sorte koje možete uzgajati i u sobi. Unatoč tome treba voditi računa kako bršljan nikako ne tolerira suhi zrak proizašao iz centralnog zagrijavanja. Idealni uvjeti traže grijanje preko dana, dok se po noći ista ta soba ne bi trebala grijati. Osim toga bršljan je poznat kao biljka koja traži puno svjetla, s tim da ne podnosi jako sunce.

bršljan

Bršljan, Foto: starfish75/Sxc

Poznato je kako postoje brojne sorte među kojima treba izdvojiti zelenolisne, koje su manje zahtjevne od šarenolisnih. Za vrijeme vrućih ljetnih mjeseci potrebno je opskrbljivati ga s puno vode i učestalim nadohranjivanjem.

Njegove se vriježe mogu prikratiti, gdje će se odrezani dijelovi brže zakorijeniti u loncu ispunjenom kombinacijom treseta i naravno pijeska.

Kod održavanja treba znati da je bršljan popu mnogih drugih biljaka često izloženh napadima lisnatih i štitastih ušiju. U tom slučaju najbolje je prskati lišće, što treba činiti tri puta na dan, s pauzom od po 8 dana i to s gornje i donje strane lista.

Sobni bršljani dolaze kao zeleni i šarenolisni, s ravnim i kovrčavim lišćem te s velikim i manjim listovima. Posebno su prikladni za sadnju u posude koje možete vješati na zid.

Ako želite da vam stoje uspravno, bilo bi najbolje pričvrstiti ih uz sam potporanj od drva, ili možda metala te plastične mase. Na vama je da se odlučite.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>