Kako spriječiti rane od ležanja


Na križima, bokovima, lopatici, petama i laktovima za vrijeme dugog ležanja, tj. ako je bolesnik nepravilno njegovan, mogu se stvoriti rane. To mjesto najprije pocrveni, zatim se stvori tamna krastica koja se proširuje i produbljuje. Krasta otpadne i iza sebe ostavi duboku rupu, koja može biti čak i do kosti.

Njega bolesnice, Foto: Alexander Raths/Shutterstock

Ovakve rane teško zacjeljuju, a mogu prouzročiti i tvoranje cijelog organizma. Na rane od ležanja naginju starci, jako mršavi i jako debeli bolesnici, tuberkulozni, bolesnici koji boluju od srca, bubrega, jetre, raka, šećerne bolesti, kljenuti, i bolesnici koji nisu pri svijesti, te svi oni koji pod sebe puštaju izmetine.

Da biste spriječili rane od ležanja, morate voditi računa o udobnom položaj u bolesnika i njegovoj čistoći. To znači: ne stavljajte pod njega plahtu od grubog materijala, zakrpanu ili sa šavom u sredini. Plahta mora biti čista, bez mrvica i dobro nategnuta. Osjetljiva mjesta na tijelu bolesnika treba podložiti, a u toku dana nekoliko puta izmasirati alkoholom ili rakijom i naprašiti talkom.

Bolesniku treba što češće mijenjati položaj. Zdjelu za nuždu treba podmetati i uklanjati ispod bolesnika oprezno, da ga ne biste povrijedili. Ako se bolesnik smoči ili onečisti, treba ga odmah oprati, promijeniti plahtu, oprano mjesto istrljati i naprašiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *