Kako se udebljati


U vrijeme kada dolazi ljeto i kada svi žele izgledati vitko i poželjno, postoji i ona skupina ljudi koja se želi udebljati. Ponekad je dobiti koju kilu puno teže nego skinuti koju. Ukoliko i vi spadate u ovu skupinu, nudimo vam nekoliko savjeta kako se popuniti u kratko vrijeme.

Kako se udebljati, Foto: Lana K/Shutterstock

Ukoliko ste mršavi i ne jedete velike količine hrane, prvo što morate napraviti jest povećati apetit. Mršave osobe često imaju sužen želudac i crijeva, a da njih proširite, morate unositi više hrane no obično. Pri svakom obroku pojedite par zalogaja više, makar i na silu. Fizička aktivnost prije obroka isto povećava glad i apetit.

Bitno je imati na umu da se možete udebljati zdravo, a ne da unosite velike količine nezdrave hrane u sebe. Osnovna stvar koju trebate napraviti jest povećati unos kalorija. Hrana koja je najbogatija kalorijama je ona koja je masna, no morate paziti kakve masti konzumirate. Postoje zasićene i nezasićene masti, jedne su dobre, dok druge nisu dobre za zdravlje. One namirnice koje imaju puno zasićenih masti treba izbjegavati, umjesto njih jedite hranu bogatu nezasićenim mastima. Važno je napomenuti kako obje vrste masti imaju jednaku kalorijsku vrijednost.

Namirnice koje su dobre za dobivanje mase su u prvom redu žitarice i orašasti plodovi. Ukoliko žitarice uopće ne konzumirate, počnite i preporučljivo je nekoliko puta dnevno. Obroke od žitarica obogatite šakom orašastih plodova i sve prelijte punomasnim mlijekom.

Voće i povrće je bogato nutritivnim vrijednostima, mineralima, vitaminima i prehrambenim vlaknima. Jedite sirovo voće kao međuobroke. Mliječni proizvodi isto pomažu pri debljanju, posebice punomasno milijeko, vrhnje i sirevi. Slastice su isto poželjnje, posebno one napravljene od dizanog tijesta. Povećajte razinu ugljikohidrata, bijelog kruha, tijesta i krumpira pri svakom obroku. Smanjite stres i odreknite se nepoželjnih navika. Ljudima koji puše cigarete predlažemo da ih se probaju odreći, to je jedna od metoda koje će sigurno pokazati rezultatima.

Pogledajte kako napraviti shake za zdravo debljanje:

Oni koji žele smršaviti moraju umanjiti kalorijski unos, dok oni koji se debljaju moraju povećati. Pratite svoj dnevni ritam prehrane i svakog dana dodajte još 500 ekstra kalorija kako biste usojeli u svome naumu. Po takvoj recepturi trebali biste se udebljati minimalno 0,5 kg tjedno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *