Kako prepoznati trudnoću


Ako ste jedna od onih sretnica kojoj su ciklusi uredni i točni kao švicarski sat, neće vam biti teško prepoznati trudoću, no ako ste jedna od onih kojoj su ciklusi neredoviti, menstruacije čas obilne, čas oskudne, a ponekad i jako bolne – trudnoću ćete najvjerojatnije prepoznati po nekim od ovih simptoma.

Rana trudnoća, Foto: Zholobov Vadim/Shutterstock

Opće je poznato da postoje određeni pokazatelji trudnoće, koji vam više ili manje pouzdano mogu ukazati na moguću trudnoću:

 • Izostanak menstruacije
 • Jutarnje mučnine
 • Promjene u grudima (osjetljive ili natečene grudi)
 • Potamnjenje ruba bradavice (areola)
 • Učestalo mokrenje
 • Promjene raspoloženja
 • Glad i promjene u osjeta okusa
 • Bolovi u križima

IZOSTANAK MENSTRUACIJE

Ukoliko ste trudni, unutar par tjedana nakon začeća, primjetit ćete izostanak menstruacije. To je najčešći znak i potvrda trudnoće, no izostanak menstruacije u nekim slučajevima ne znači nužno i trudnoću. Mogući razlozi su stres, iscrpljenost, bolest, poslijedica operacije, neke veće traume, jet-lag, odnosno poslijedica putovanja zrakoplovom, naglo mršavljenje i sl. Osim toga, čak i ako ste trudni, moguće je da ćete krvariti još neko vrijeme. Osobno poznajem nekoliko žena koje su imale menstruaciju i do tri mjeseca trudnoće. U tom slučaju trudnoću ćete primjetiti po nekim drugim simptomima odnosno pokazateljima.

JUTARNJE MUČNINE

Porast količine hormona u krvi, posebice HCG izazivaju mučnine u želucu. HCG održava opskrbu estrogenom i progesteronom, sprečava pojavu menstruacije te tako održava trudnoću. Pronalazak ovog hormona u mokraći potvrđuje trudnoću. “Jutarnje mučnine” su uvriježeni naziv za ovo stanje, međutim istina je da se ti napadi gađenja i mučnine ne dešavaju samo ujutro – već se mogu dogoditi bilo kada tjekom dana, kada ih najmanje očekujete.

PROMJENE U GRUDIMA

Promjene koje se na početku trudnoće javljaju u grudima slične  su onima koje se javljaju u drugoj polovini menstrualnog ciklusa. Pod utjecajem progesterona, na početku trudnoće osjetit ćete peckanje, svrbež ili bolove u grudima, posebno na bradavicama. Možda ćete imati osjećaj da su vam grudi odjednom narasle, postale teške i bolne.

PROMJENE BOJE BRADAVICA

U slučaju trudnoće, primjetiti ćete naglašene vene na grudima i tamniju, skoro ljubičastu boju bradavica. Promjena boje je najbolje vidljiva na rubu bradavica, odnosno na rubu koji okružuje bradavici, tzv. areoli. No, to je normalno jer se grudi već sada pripremaju za onaj prekrasn čin koji slijedi nakon poroda – dojenje. Neke žene mogu primjetiti i vodenasti iscjedak iz bradavica.

UČESTALO MOKRENJE

Učestalo mokrenje događa se kao posljedica povećanja maternica koja počinje pritiskati mokraćni mjehur. Hormonalne promjene za poslijedicu imaju i opuštanje mišića – što utječe i na mišiće koji okružuju mokraćni mjehur, pa ćete često osjetiti portebu za mokrenjem iako ćete ispuštati maleke količine urina. Oko 12 tjedna ovaj neugodni pritisak na mjehur će popustiti, jer će se maternica pomaknuti iz područja mjehura. Ukoliko pri mokrenju osjetite neugodnu bol i/ili peckanje, obratite se liječniku jer to može biti znak upale ili infekcije.


PROMJENE RASPOLOŽENJA

Trudnice su poznate po nepredvidivim promjenama raspoloženja – no, to je sasvim razumljivo s obzirom na nagle promjene razina hormona. Kako hormoni divljaju u vašem tijelu, pripremajući ga za drastične promjene koje će se uskoro početi događati u vašem organizmu – tako se može desiti da i vaše raspoloženje počne pratiti nepredvidive krivulje. Za vrijeme trudnoće, a posebno u ranim danima, možete očekivati takve turbulencije koje ća vas bacati od depresije do euforije i nazad u samo nekoliko minuta.
Izraz “mušičava kao trudnica” ima sasvim opravdane iskustvene korjene.

GLAD I PROMJENE OSJETA OKUSA

Promjene osjeta okusa, iznenadna želja zaodređenom namirnicom ili pak gađenje kad se radi o nekoj drugoj, najčešći su znaci trudnoće, možda čak i prije izostanka menstruacije. Povećana prokrvljenost sluznica (pa i u nosu i ustima) može izazvati pomake u vašem poimanju okusa i mirisa.
Većina žena će osjetiti iznenadno gađenje i mučninu na neke intenzivne mirise ili okuse, kao što su miris duhana, okus kave ili alkohola. Mnoge žene se žale na «metalni» okus u ustima, no to je također normalno i poslijedica je hormonalnih promjena. U svakom slučaju iako ćete osjećati gađenje prema nekim namirnicama i iznenadnu želju za nekim novim, nemojte popuštati i pretjerivati u želji za kaloričnim namirnicama.
Ako vas uhvati želja za jagodama ili sokom od borovnica, pokušajte ugoditi svome tijelu – no, nemojte popuštati iznenadnim željama za egzotičnim jelima kao što su “krastavci sa šlagom” i slično.
U slučaju iznenadnih napada gladi, prevarite se nekom voćkom na primjer.

BOLOVI U KRIŽIMA

Već na početku trudnoće možete osjetiti tupe, pulsirajuće bolove u križima, odnosno u donjem dijelu leđa.

Ovo su neki od «prirodnih» simptoma trudnoće koje možete prepoznati sami, no potvrdu trudnoće ipak ne možete dobiti samo na temelju ovih simptoma. Postoje tri načina za pouzdano empirijsko utvrđivanje trudnoće:

KUĆNI TEST ZA TRUDNOĆU

Danas postoji široka paleta testova za trudnoću koje možete kupiti u svim ljekarnama. Njihova cijena varira od jeftine do skupe, no iz iskustva tvrdim da je svaki od njih skoro jednako pouzdan i ukoliko ona postoji, definitivno će potvrditi trudnoću. Kao i laboratorijski test trudnoće i ovaj kućni će iz mokraće očitati prisutnost hormona HCG te na taj način potvrditi trudnoću. Pažljivo slijedite uputstva proizvođaća jer ćete jedino na taj način osigurati točan rezultat. Svakako se preporuča prva jutarnja mokraća (jer se u njemu nalazi najveća kncentracija spomenutog hormona), no ako ste nestrpljivi kao i ja, poslužiti će i ona večernja:)

PREGLED MOKRAĆE U LABORATORIJU

Ovaj test je baziran na istom principu kao i kućni, samo što ga u ovom slučaju obavlja stručnjak. On će iz uzorka prve jutarnje mokraće detektirati prisutnost hormona HCG te tako potvrditi trudnoću. No, ukoliko je test ipak negativan (napominjem da su ovi testovi u 95% slučajeva točni) a vi i dalje osjećate druge simptome trudnoće, ponovite ovaj test nakon tjedan dana.

LABORATORIJSKI TEST KRVI

Ukoliko vaš liječnik zatraži test trudnoće iz krvi, to će značiti da mu treba točna količina ßHCG. Ovaj test je 100% točan jer ne pokazuje samo prisutnost ovog hormona, nego i njegove precizne količine. Ovo je prilično komplicirana analiza i izvodi se samo onda kada liječnik to izričito zatraži, a u biti pokazuje ima li trudnoća dobar početak. Liječnik će je zatražiti ako:

 • imate nepravilne cikluse
 • ultrazvučni nalaz nije sto posto jasan
 • postoji sumnja na vanmateričnu trudnoću
 • ako su ostali testovi negativni a vi i dalje imate simptome trudnoće
 • ako ste imali probleme s neplodnošću, komplikacije u prijašnjim trudnoćama ili povijest spontanih pobačaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>