Kako prepoznati trudnoću


Sumnjate na trudnoću, ali ne znate koji su njezini točni pokazatelji? Ako ste jedna od onih žena koje imaju uredne menstrualne cikluse i možete točno odrediti plodne i neplodne dane, tada vam neće biti teško odrediti trudnoću. Možete je prepoznati već tjedan dana nakon izostanka menstruacije.

No, ako su vam ciklusi neredoviti i razlikuju se od mjeseca do mjeseca, trudnoću ćete prepoznati vjerojatno po jednom ili više ovih simptoma:

 • Izostanak menstruacije
 • Jutarnje mučnine
 • Osjetljive ili natečene grudi
 • Tamniji rubovi bradavica
 • Učestalo mokrenje
 • Promjene raspoloženja
 • Bolovi u križima
 • Glad i promjene u osjetu okusa

Izostanak menstruacije

Već tjedan dana nakon izostanka menstruacije možete posumnjati na trudnoću. Ukoliko se, naravno, radi o redovitim ciklusima. Morate znati da menstruacija može izostati i iz brojnih drugih razloga kao što su iscrpljenost i stres, razne bolesti, posljedica operacije ili neke veće traume, nagli gubitak kilograma i slično. S druge strane, čak i ukoliko ste trudni možete krvariti još neko vrijeme i imati lažnu menstruaciju. U tom slučaju trudnoću ćete prepoznati po nekim drugim simptomima.

Jutarnje mučnine

Na početku trudnoće kod velikog broja žena javljaju se jutarnje mučnine. Za toj je kriv porast hormona u krvi i to posebice HCG koji izaziva mučnine u želucu. HCG sprječava menstruaciju te tako održava trudnoću. On se izlučuje i u mokraći i potvrđuje trudnoću testovima koje možete kupiti u ljekarnama ili drogerijama. Važno je znati da se kod nekih žena mučnina može javiti u bilo koje doba dana ili noći.

Osjetljive ili natečene grudi

Jedna od promjena na početku trudnoće javlja se i u grudima. Ove promjene slične su onima koje se javljaju u drugoj polovici menstrualnog ciklusa. Zbog utjecaja progesterona osjetit ćete bolove u grudima, peckanje ili svrbež. Žene često imaju i osjećaj da su im grudi naglo narasle i da su postale teške i bolne.

Tamniji rubovi bradavica

U slučaju trudnoće simptome možete primijetiti i po boji bradavica. Vene će na njima biti izraženije, a boja će biti tamnija, skoro ljubičasta. Promjene su najviše vidljive duž ruba bradavica. Sve su to normalni simptomi jer se grudi odmah s početkom trudnoće pripremaju za dojenje koje slijedi nakon poroda. Kod nekih žena može se javiti i vodeni iscjedak iz bradavica.

Učestalo mokrenje

Do učestalog mokrenja dolazi zbog povećanja maternice koja u tom slučaju počinje pritiskati mokraćni mjehur. U isto vrijeme dolazi do hormonalnih promjena čija je posljedica opuštanje mišića što utječe i na mišiće koji okružuju mjehur. Osjećat ćete čestu potrebu za mokrenjem iako nećete puno mokriti. Nakon 12. tjedna trudnoće pritisak na mjehur bi se trebao smanjiti jer će se maternica pomaknuti iz područja mjehura. Ukoliko prilikom mokrenja osjetite bol ili peckanje posavjetujte se s liječnikom jer to može bit znak infekcije ili upale.

Promjene raspoloženja

Zbog nagle promjene razine hormona, trudnice su poznate po naglim promjenama raspoloženja. Hormoni se mijenjaju i vaše tijelo se priprema na nove promjene u organizmu. Posebice u prvim danima trudnoće, raspoloženje može varirati od depresije do euforije u samo nekoliko minuta.

Bolovi u križima

Već prvim danima nakon začeća javljaju se tupi i pulsirajući bolovi u križima, odnosno u donjem dijelu leđa.

Glad i promjene u osjetu okusa

Iznenadna želja za određenim namirnicama koje vam prije nisu bile primamljive ili pak gađenje kada se radi o nekoj drugoj hrani, prvi su znaci trudnoće. Isto tako zbog povećane prokrvljenosti sluznica trudnice imaju i jače izražene okuse i mirise. Javit će se iznenadno gađanje na intenzivne mirise koji uzrokuju npr. miris nikotina, okus alkohola ili kave. Kod nekih žena javlja se i metalni okus u ustima što je sasvim normalna posljednica hormonalnih promjena. Pripazite da ne pretjerate s unosom kaloričnih namirnica. Kod iznenadnih napadaja gladi posegnite za zdravom voćnom salatom.

Ovo su neki od simptoma koji se javljaju prirodno u tijelu žene, no potvrdu trudnoće ne možete dobiti samo na temelju ovih simptoma.

Postoje tri načina za pouzdano određivanje trudnoće:

Kućni test na trudnoću

Široka paleta testova za trudnoću u ljekarnama ili drogerijama bit će vam jedan od pouzdanih pokazatelja. On će očitati prisutnost HCG hormona u mokraći te će na taj način potvrditi trudnoću. Čitajte uputstvo na proizvodu jer ćete na taj način osigurati točan rezultat. Obično se preporučuje da test napravite odmah ujutro s prvom mokraćom jer se u njoj nalazi najveća koncentracija HCG hormona.

Pregled mokraće u laboratoriju

Ovaj test bazira se na istom principu kao i kućni samo što u ovom slučaju testiranje obavlja liječnik. On će iz uzorka prve jutarnje mokraće odrediti prisutnost HCG hormona. Ukoliko je test negativan, a imate još neke druge simptome, provjerite ponovo nakon tjedan dana. Ipak, ovi testovi su u 95 % slučajeva točni.

Test krvi u laboratoriju

Ukoliko liječnik zatraži testiranje krvi da bi potvrdio trudnoću to znači da mu je potrebna točna koncentracija ßHCG. Ovaj test je 100 % točan jer ne samo da prikazuje prisutnost ovog hormona nego i njegove precizne količine. Analiza je dosta komplicirana pa se ne izvodi često. Liječnik će je zatražiti samo u slučajevima:

 • Nepravilnih ciklusa
 • Nejasnog ultrazvučnog nalaza
 • Sumnje na izvanmaterničnu trudnoću
 • Negativnih ostalih testova s drugim simptomima trudnoće
 • Problemima s neplodnošću, ranije komplikacije ili spontani pobačaji.

Autor: M.L., Foto: Zholobov Vadim/Shutterstock

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *