Kako prepoznati simptome povišenog šećera


Pojava niske razine šećera u krvi naziva se hipoglikemija. U velikom broju slučajeva pojavljuje se kod dojenčadi i kod starijih osoba, no isto tako može zahvatiti i druge dobne skupine. Općenito je možemo definirati kao stanje kada je razina šećera u krvi ispod 70 mg.

Umoran muškarac, Foto: auremar/Shutterstock

Simptomi se obično javljaju kada je spomenuta razina ispod 60 mg. Neki ljudi mogu osjećati simptome iznad te razine. Razine ispod 50 mg mogu čak utjecati i na rad mozga, što se svakako ne smije zanemariti.

Tijelo regulira svoju razinu glukoze kroz rad različitih hormona. Ti hormoni prije svega predstavljaju inzulin koji smanjuje razinu šećera u krvi i sve ostale elemente koji podižu razinu šećera, a pritom mislimo na glukagon, hormon rasta i epinefrin. I epinefrin i glukagon proizvedeni su u gušterači koja pomaže radu probavnog trakta.

Među glavnim krivcima koji dovode do pojave šećera u krvi su prije svega namirnice koje se konzumiraju na svakodnevnoj razini. To je naravno bijeli kruh, brašno, šećer, kava, duhan, alkohol, bezalkoholna pića gdje najviše treba izdvojiti coca-colu.

Naravno sve te namirnice nisu toliko opasne ako se konzumiraju u normalnim količinama, odnosno ako si povremeno priuštite šnitu bijelog kruha, ili malo alkohola da nazdravite posebnim prilikama. Gotovo u svemu u čemu pretjerate nikako nije dobro, bilo da se radi o hrani, ili nečem drugom.

Mnoge zanima kako bi mogli prepoznati znakove šećera kako bi mogli na vrijeme reagirati i početi mijenjati životne navike. Postoje tihi simptomi koji se ponekad znaju ignorirati. To je prije svega neutaživa žeđ, često uriniranje, zamućen vid te konstantni osjećaj umora.

U slučaju da otkrijete kako imate dijabetes tipa 2, postoji rješenje. Prema mišljenju brojnih stručnjaka pokazalo se kako je velik dio onih koji su otkrili da imaju taj tip dijabetesa, promjenom životnih navika uspjelo uspostaviti kontrolu.

Potrebno je napomenuti da se pravovremenim otkrivanjem štetne posljedice dijabetesa uvelike mogu smanjiti. Bitno je osluškivati svoje zdravlje i u slučaju najmanje promjene posjetiti liječnika, koji će najbolje znati radi li se o lažnoj uzbuni, ili nečem puno ozbiljnijem.

Autor: S.Š.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *