Kako prepoznati i liječiti najčešće uzroke boli za vrijeme sexa kod muškarca

Peyronijeva bolest jedan je od najčešćih uzroka bolnih spolnih odnosa kod muškaraca. Riječ je o vidljivoj zakrivljenosti penisa, koja se pojavi kod približno 2 posto muškaraca i vidljiva je prilikom erekcije.

Bolovi kod sexa, Foto: Deklofenak/Shutterstock

Manja zakrivljenost penisa je prilično normalna pojava, dok bolna erekcija može biti znak Peyronijeve bolesti. Osim zakrivljenosti može biti prisutna i oteklina, koja u nekim slučajevima s vremenom sama od sebe nestaje. Zakrivljenost se najčešće pojavi kao posljedica oštećenja penisa tijekom erekcije. Snažna i bolna zakrivljenost penisa može uzrokovati i bolne spolne odnose in teškoće prilikom penetracije. Može se pojaviti i impotencijaNesposobnost muškarca da postigne erekciju i orgazamSpolni vrhunac… U svakom je slučaju potrebno liječenje, pri čemu postoji kirurško i nekirurško otklanjanje stanja. Najčešće se Peyronijeva bolest liječi injekcijama jer je u suštini riječ o artritisu penisa, pa se Peyronijeva bolezen može liječiti i metodama koje se primjenjuju u slučaju artritisa.

Prostatitis

Riječ je o upali odnosno infekciji žljezde prostate, koja može uzrokovati bol i oteklinu u području ispod mjehura. Bol i osjećaj pečenja javlja se i tijekom uriniranja ili erekcije. Ponekad prostatitis izazove bakterija, a puno puta je nastanak prostatitisa nejasan. Među simptome prostatitisa ubraja se prije svega ometano i učestalo uriniranje, što može biti i u malim količinama. Osim toga se bol u penisu javlja nakon ejakulacije, najčešće je to na vrhu penisa. Prostatitis se liječi antibioticima, preporučuje se i ispijanje većih količina tekućine. Tek rijetko prostatitis se liječi pomoću kirurškog zahvata.

Gljivična upala

Gljivična upalaOticanje, crvenilo, toplina i bol. Na taj način tijelo se štiti od povrede. se osjeti kao svrbež. Gljivice se razviju kada okoliš tome pogoduje. Dakle, najviše uvjeta za nastanak imaju kada na određenom području ima dovoljno vlage, pa izbjegavajte nošenje preznojenih hlača duže vrijeme ili loše higijenske uvjete. Gljivična upalaOticanje, crvenilo, toplina i bol. Na taj način tijelo se štiti od povrede. može uzrokovati bolne spolne odnose, a može se otkloniti i primjerenom kućnom njegom. U tom je slučaju preporučljivo penisMuški vanjski spolni organ. i testise prati u čaju od prave kamilice, a nakon pranja oboje treba dobro obrisati da ostane suho.

Upala mokraćnih organa – Oticanje, crvenilo, toplina i bol. Na taj način tijelo se štiti od povrede.

Najčešće je riječ o upali mjehura, što uzrokuje često i bolno uriniranje u malim količinama. Uzrokuju ga bakterije koji imaju tri osnovna oblika: štapića (bacili), okruglasti (koki) i spiralni (spirila). Obično se smatra da bakterije uzrokuju bolesti, ali su mnoge bakterije korisne i ne uzrokuju bolesti koje uđu u tijelo putem uretra (cjevčica kojom urin od mjehura istječe iz tijela). Liječenje je neophodno potrebno, jer upalamože pogoditi i bubrege. Bolovi se javljaju i za vrijeme spolnih odnosa, a upala se liječi antibioticima koji u pravilu djeluju već nakon prve progutane tablete.

Herpes

Bol na penisu može uzrokovati vrlo bolne spolne odnose, koje je u slučaju genitalnog herpesa dobro izbjegavati i zbog samog procesa liječenja i jer bi se mogao prenijeti na partnericu. Herpes koji obično uzrokuje promjene na koži i sluznicama (nos, usnice) poput mjehurića te herpes zoster – Virusna infekcija određenih osjetilnih živaca što uzrokuje bol i mjehuriće na koži cijelom dužinom zaraženog živca – koji uzrokuje bolnu upalu živca te također mjehuričast kožni osip u području gdje prolazi živac; u većini slučajeva znači nadraženu kožu na genitalijama i gotovo je neizlječiv, jer se može uvijek iznova ponoviti. A više od fizičke je problematična psihološka bol.

Fimoza i parafimoza – Suženje prepucija koje onemogućava oslobađanje glavića muškog spolnog uda

FimozaSuženje prepucija koje onemogućava oslobađanje glavića muškog spolnog uda. je suženje prepucija (kožice penisa), zbog čega kožica ne može preko glavića penisa. Približno 2 posto muškaraca ima urođenu fimozu, što znači da je otvor na prepuciju preuzaak, što utječe na normalno funkcioniranje penisa (uriniranje, spolni odnosi, higijena). Liječenje uključuje obrezivanje – plastičnu operaciju širenja otvora kožice, liječenje stereoidnim kremaama i tehnike rastezanja otvora prepucija, što ih muškarac izvodi i tijekom masturbacije. Kod parafimoze je riječ također o teškoćama s prepucijem, samo u tom je slučaju kožica zataknuta iza glavića penisa i ne može se rastegnuti prema naprijed.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>