Kako pravilno saditi voćke


Došlo je napoko to vrijeme kada treba prionuti na posao i posaditi pokoju voćku kako bi kasnije mogli uživati u ukusnim plodovima. Treba znati kako se ne radi o kompliciranom zadatku, dovoljno je samo malo volje i naravno upornosti te želje za usvajanjem novih informacija. Ako niste sigurni kako, slijedi nekoliko zanimljivih informacija.

sadnja voćki

Sadnja voćki, Foto: P Flannagan/Wikimedia

Kod sadnje potrebno je voditi računa o dubini te razmaku iskopanih rupa. Dakle potrebno je da rupe koje ste iskopali budu na razmaku od barem 5 metara od susjednog posjeda, iz razloga kako bi izbjegli neugodnosti u slučaju da dođe do opadanja lišća na tuđi teren.

Prije sadnje pobrinite se da osigurate barem 2 metra kvadratna koje ćete obraditi lopatom. Dubina i širina rupe treba biti do 50 cm iz razloga da voćka može stati. Uz samu voćku postavite armaturu. Zalijevajte svakih nekoliko sati.

Osim što se trebate pobrinuti da osigurate prostor, uzmite i gnojivo te stavite na dno rupe. Obratite pozornost na mjesto oplemenjivanja na samom deblu kako ne bi bilo zakopano u zemlju. Naspite mješavinu gnojiva i zemlje u rupu i oprezno nagazite tlo.

Iskopajte jarak za vodu oko voćke i zalijte ju. Čvorom osmercem voćku zavežite za armaturu. Tlo oko debla prekrijte zaštitnim slojem kore i slame. Mlade voćke u prvoj godini ne bi smjele nositi plodove, jer cijelu snagu ulažu u razvoj korijena. Stoga prve cvjetove odstranite.

[plista_widget]?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *