Kako postaviti stol


Dobro postavljen stol bitan je za cjelokupnu sliku ambijenta. Osim ukusne hrane koju mislite poslužiti tu je i aranžman stola koji isto tako može doprinijeti vrhunskom ugođaju. Ako niste sigurni da ćete znati dobro urediti svoj stol, tu je nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći.

Dekorirani stol, Foto: Grischa Georgiew/Shutterstock

Nabavite lijep stolnjak

Ne možete vjerovati što lijep stoljnjak sve može učiniti, a pogotovo ako nemate najnoviji pribor za jelo, pa vam treba nešto što će vam podignuti cijelu sliku. Pokušajte uz stolnjak nabaviti i lijepe podmetače koji će se lijepo uklopiti u cijelu sliku.

Koristite platnene, a ne papirne ubruse

Želite li malo formalniji štih uvijek je bolje koristiti platnene umjesto papirnatih ubrusa. Ne samo da izgleda elegantnije, nego će vaši gosti ujedno steći dojam da ste se posebno potrudili kako bi doživljaj bio pravi. Mogu biti iste boje kao i stolnjak, a mogu se i razlikovati. Sve je stvar ukusa.

Čaše

Nemojte zaboraviti na čaše. Ako niste znali kod svakog tanjura trebaju stajati čaše za sve vrste pića koje mislite poslužiti tijekom jela. One se uvijek stavljaju s desne strane tanjura, iznad noža.

Porculan

Želite li potpuni doživljaj pazite da uvijek postavite tanjure koji će poslužiti kao dekoracija. Dakle to su oni tanjuri iz kojih nećete jesti, nego na koje ćete stavljati servis u kojem ćete posluživati hranu.

Pribor za jelo

Velik broj ljudi jednostavno nije sigurno kako pravilno postaviti pribor za jelo kao što to čine po raznim restoranima. Dakle pribor se uvijek posavlja prema redoslijedu korištenja, izvana prema unutra.

Vilica se nalazi s lijeve strane dok se na kraju desne strane nalazi nož za prvo jelo. Žlice koje ćete koristiti prije deserta postavljate desno od noževa. Pribor za desert stavljate horizntalno iznad tanjura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *