Kako ispuniti poreznu prijavu


Ovo je primjer kako ispuniti poreznu prijavu za 2009 godinu, sve promjene koje su nastale i koje važe za podnošenje porezne prijave za 2011 možete pronaći na sljedećem linku: kako ispuniti poreznu prijavu za 2011 godinu.

ispunjavanje porezne prijave

Ispunjavanje porezne prijave, Foto: ZouZou/Shutterstock

Djelatnici Porezne uprave za vas su objasnili unos podataka u obrazac za prijavu poreza na dohodak i izračun povrata poreza. Sliku po sliku bavimo se osnovnim ispunjavanjem prijave bez izračuna povrata. Tako predana prijava je minimum koji morate napraviti prije odlaska u ispostavu Porezne uprave, a njeni djelatnici će za vas napraviti izračun i ispuniti te stranice.

Sliku po sliku pratite kako ispuniti osnovne podatke u poreznoj prijavi. Radi lakšeg snalaženja objašnjenja na slikama prate označene crne točke.

Ne zaboravite!

Na prijavi treba napisati broj telefona, ime banke i broj računa na koji očekujete povrat. I potpišite se na kraju!

Svaki račun je važan. Ispunjavajući popis priloženih isprava ne zaboravite navesti baš svaki račun i potvrdu.

Koga još pitati? Na stranicama Porezne uprave možete provjeriti detalje oko ispunjavanja prijave.

Prije nego započnete sa popunjavanjem porezne prijave skinite je besplatno na sljedećem linku. Download porezne prijave.

Korak 1: Popunjavanje porezne prijave

Korak 2: Ispunjavanje porezne prijave

Korak 3:

Korak 4:

Korak 5:

Korak 6:

Korak 7:

Korak 8:

Korak 9: Kako izračunati koliki je povrat poreza?

Korak 10:

U svezi svih nejasnoća pri popunjavanju porezne prijave za 2009. godinu svoja pitanja slobodno ostavite u komentarima ispod ovog članka, administratori stranice i drugi korisnici naše stranice potrudit će se da zajedno uspješno popunimo vašu poreznu prijavu.

Vodič i slike “Kako ispuniti poreznu prijavu” preuzet je sa portala pametnakuna.hr.

Komentari

 1. mira kaže

  Treba li moj suprug podnijeti poreznu prijavu ako je samo dobivao mirovinu, naime ja sam prošlje godine bila nezaposlena, djeca su maloljetna i na mojoj su poreznoj kartici, a on ima priznat status HRVI 20% privremeno. Isto tako, isplaćeni su mu i zaostaci od mirovine u mjeseu ipnju 2006. godine, ima li smisla praviti prijavu poreza? Hvala na odgovoru!!!

 2. Ankica kaže

  2009. sam prvi puta otvorila obrt. Knjige sam vodila sama. U principu znam ispuniti poreznu prijavu samo me zanima kako predati dokaze npr. racune za gorivo, uplate doprinosa, tel. racuni itd. Ili mozda nisam duzna predavati te moje dokaze samo ispuniti poreznu prijavu? Hvala

 3. kaže

  @ mira, vaš suprug ne mora podnjeti poreznu prijavu

  @ Ankica ispunjavanje porezne prijave za obrte je malo drugacije od one za obicne građane, te račune niste dužni predati poreznoj upravi ali ih morate proknjižiti u svoje poslovne knjige i iz kojih će te dobiti dohodak na osnovu kojeg ćete izračunati svoj godišnji porez.

 4. viktor penezić kaže

  primam invalidsku mirovinu preko 20 godina i ostvario sam neka primanja preko autorskog ugovora, što je i razlog popunjavanja prija ve poreza na dohodak. Obzirom da uzdržavam nezaposlenu suprugu interesira me koliki mi je osobni odbitak i da li kao 70%tni inavlid (nema veze s ratom) imam još neku povlasticu.
  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
  S poštovanjem
  Viktor Penezić

 5. alen filaković kaže

  ako sam radio 9 mjeseci a 3 mjeseca bio majci olakšica kako popuniti iznos osobnog odbitka a kako majka.

 6. Valentina kaže

  U protekloj 2009. godini radila sam u jednoj tvrtci u periodu od 21.10. sam bila na bolovanju do 24.12. s tim da od 08.12. primanja sam dobival od HZZo, prošlo je onih 45 dana, ujedno plaćam dodatno zdravstveno osiguranje od 26.06. Pitanje je dali imam kakvu poreznu olakšicu zbog bolovanja te da li u iznos olakšice dodatnog zdr.osig. upisujem puni iznos (960,00 kn) ili uplaćeni za 6 mjeseci (480,00 kn). Ujedno kako prikazujem kći, jedinicu koja je na poreznoj kartici i od mene i od muža (50/50 %). Unaprijed hvala… :)

  Ujedno imam pitanje vezano uz oca koji od 31.08. ne radi više, ali nije u mirovini već na birou, da li u prijavi trebam dodati još neke elemente osim njegove PK u periodu dok je radio. Još jednom hvala..

 7. Nina kaže

  Zanima me u koju rubriku obrasca DOH-a se upisuje alimentacija!!!!!!!!

 8. mašnica kaže

  Moja situacija: nezaposlena sam, studenticaa, prijavljena sam zdravstveno preko supruga, mislim da na poreznu karticu me još nije stavio, u 6.mj. ćemo dobiti bebu, oženili smo se u 5.mj. 2009., da li me suprug može prijaviti kao uzdržavanog člana i koji papiri su za to potrebni?

  Bojim se da je sada kasno za ovu godinu baš zato jer mislim da me nije stavio na svoju PK (ili to pak ide automatski, jer sam prije udaje bila preko mame?

 9. Porezna prijava kaže

  pa još bolje da vas nije stavio na poreznu karticu jer će tako imati pravo iskoristiti poreznu olakšicu na vas i može vas prijaviti za uzdržavanog člana bez ikakve papirologije

 10. TATJANA PLANTAK kaže

  Poštovani!
  Molim Vas zanima me da li mogu prijaviti i račune od lijekova?

 11. Porezna prijava kaže

  možete unjeti račune od lijekova koji glase na vaše ime i prezime

 12. Bolovanje kaže

  Poštovani, zanima me koliko iznosi osobni odbitak za mjesec u kojemu sam bila na bolovanju na teret HZZO-a (Uplaćeno mi je 700kn bruto i od toga odbijeni doprinosi ali porez i prirez su 0,00 u tom mjesecu).
  Dali je osobni odbitak 1.800kn ili manji…

 13. kaže

  Podnijela sam obrazac doh za 2009. g. u roku.ovo je treća godina kako ga podnosim, dvije godine do sada sam ostvarila povrat.obrazac podnosim za povrat poreza temeljem plaćenih kamata po stambenom kreditu.ove godine pu traži račune kojima sam platila pojedine radove pri izgradnji kuće.kako te račune nemam jer su gradili obrtnici koji mi nisu izdali račun, a meni je to bilo povoljnije pa sada nemam prilog za pu.prethodne dvije godine kad sam pitala pu da li trebam račune kao dokaz kod podnošenja prijave, rekli su mi da ne jer ja tražim povrat temeljem plaćenih kamata za koje mi je potvrdu izdala banka.ostale dokaze sam podnijela /tražen je izvod iz katastra/. dali pu ima pravo tražiti takve dodatne dokaze i kako se mogu žaliti i kome?

 14. JURE kaže

  Umirovljenik sam i podnosim poreznu prijavu jer imam prihod kao
  vjećnik gradske četvrti. Imam sina od 28 godina, studenta,nezaposlenog.
  Da li imam pravo na olakšicu za uzdržavanog člana i da li su za to
  potrebni kakvi dokumenti ili potvrde.
  Hvala za odgovor

 15. Antonija kaže

  Poštovana, molim Vas da me uputite kako da ispravno ispunim str. 7 obrasca DOH. Naime, u IP obrascu izdanom od strane poslodavca za 2010. g. u koloni osobnog odbitka za XII mj. upisano je 0,00 a svi ostali mjeseci su 1.800,00 (radni odnos traje). Ostale kolone istog mjeseca su sve uredno popunjene ( da je plaća isplaćena, doprinosi su upisani, iznos dohotka upisan, porezna osnovica upisana, porezi i prirezi upisani, iznos neto isplate upisan, jedino u koloni osobnog odbitka stoji 0,00 ) . Za olakšicu prijavljujem dopunsko zdravstveno i zdravstvenu uslugu za ortopedsko pomagalo. Sa svim ovim navedenim, ispostavlja se da ja još dugujem uplatiti razliku poreza, umjesto da imam pravo na povrat. Da li IP obrazac može i smije imati unesene podatke kako je gore opisano i što ja trebam učiniti, predati prijavu ili ne ? Zahvaljujem.

 16. Dolores kaže

  Poštovani, molim Vas ako mi možete razjasniti
  Znam da uzdržavani član nesmije prelaziti 10.800,00 kuna oporezivog i neoporezivog dohotak ( stipendije ) u godini. Imam slučaj da şe uzdržavani član, u 2010 zaposlio, dobio 10.422,02 kuna bruto prikazano na IP kartici, dohodak je 8.337,62, i u prosincu zaostatak neisplaćene stipendije u visini 1.500,00 kuna. Zbunilo me, dali je ukupno dohodak stipendija i dohodak sa IP kartice, ili bruto iznos ( sa dopr. za MIO). Pitamo, jer bi u slučaju da prelazi 10.800,00 kuna , otac koji je do listopada imao prijavljenog uzdržavanog člana morao podnijeti prijavu i platiti razliku poreza na dohodak. Ujedno Vas molim da mi potvrdite ili odbacite tvrdnju da se prihodi na osnovi porodiljskog dopusta smatraju neoporezivim dohotkom.
  Unaprijed Vam se zahvaljujem.

 17. Paula kaže

  Poštovana gospođo,
  molim vas ukoliko mi možete odgovoriti kako se gleda u poreznoj prijavi rad u prošloj godini kod dva poslodavca, s time da mi je prvi uplatio preostali godišnji odmor u dva navrata ,kada sam već bila prijavljena kod drugog pslodavca te se vidi u poreznoj kartici više plaća,Još bi istaknula da mi drugi poslodavac uplaćuje plaću u tekućem mjesecu,Što u takvoj situaciji napraviti,

  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru,

 18. doki kaže

  Kako se ispunjava porezna prijava ako ste unutar iste kalendarske godine za koju prijavljujete porez na dohodak promijenili poslodavca te imate dvije obračunske liste (od jednog i od drugog poslodavca) Da li se onda za jedan period prijavljuje porez posebno na jednoj prijavi, a za drugi period ostvarivanja dohodka kod novog poslodavca na drugu odvojenu prijavu ???

 19. admin kaže

  Ne, podnosite samo jednu poreznu prijavu. Na drugoj stranici upisujete prvo podatke od prvog poslodavca i ispod upisujete podatke od drugog poslodavca. Uz poreznu prijavu još morate i priložiti obadvije IP kartice.

 20. sumrak kaže

  gdje se upisuje premija dopunskog zdravstvenog osiguranja za privih 6 mjeseci ?

 21. kaže

  ako imam uzdržavamog člana obitelji koji je dio godine radio (4 mj) da li u poreznu prijavu unosim i njegova primanja ili samo svoja?

 22. MIRNA kaže

  U MIROVINI SAM OD 23.12.2011.PRIMANJE IZ 12.MJ.2011.IMAM U 01.MJ.2012.G,A DALJE MIROVINU.IMAM LI PRAVO NA POVRAT POREZA IZ TE PLAĆE JER MI JE MIROVINA 1560 KN I DODATAK 400 I NEŠTO KUNA.DA LI MIROVINU ZBRAJAM S DODATKOM I KAKO TRAŽIM POVRAT.POREZA.HVALA.

 23. mirela kaže

  u proteklj godini sam bila na porodiljnom i njezi za djete sa poteškoćama u razvoju,zatim sam radila pola osmog mjeseca(islaćena plaća 691,57,uplaćeni doprinosi138,32,dohodak 553,25,osobni odbitak 553,25,porezna osnovica 0,00,uplačeni porezi i prirezi također 0,00),zatim 1mjesec bolovanja pa opet porodiljni.Imala sam 1 dijete i u 11mjesec dobila drugo a niti jedno nije na poreznoj kartici. imam li povrat poreza

 24. tamata kaže

  zanima me da li imam pravo na povrat poreza ako sam u prosloj godini radila samo 2 mjeseca tocnije 11. mjesec i 12.mjesec te sam jos u radnom odnosu.Hvala

 25. danijela kaže

  POštovani,
  kako da znam koja mi je stopa prireza (grad Osijek)…porezna stopa je 12%. Hvala!

 26. Gost kaže

  Dajte maknite ovaj zastarjeli porezni predložak. Bezveze izlazi kada se traži za 2012. g, a nema sve informacije koje treba od 1.3.2012.

 27. Ivana Gost kaže

  Poštovanje!
  Imam problema pri ispunjavanju porezne prijave.
  Naime, na porodiljnom sam bila do 15.01.2012. Zaposlila sam se 20.01.2012. Kako sam bila nezaposlena za vrijeme porodiljnog primala sam naknadu od 1660kn. zadnju naknadu primila sam oko 20.01.2012. Također sam upisala tu godinu dana šta sam bila na porodiljnom kao radni staž. Ne znam kako da sada navedem u poreznoj prijavi tu naknadu od 1660kn.
  Unaprijed zahvaljujem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *