Kako eliminirati uzroke debljanja


Kako bi proces mršavljenja prošao s najboljim mogućim rezultatom, bilo bi dobro znati koji su uzroci debljanja i kako ih najbolje eliminirati. Premda uzroci debljanja mogu biti genetskog ili nekog drugog fizičkog karaktera, izgleda da je većina njih psihološkog karaktera.

povrće i sendvič

Istraživanja pokazuju da 85 % ljudi koristi hranu kako bi riješili ili olakšali neke svoje emocionalne probleme. Pokušavate li izgubiti na težini, a ne znate što je uzrok vašoj debljini od samog početka, velika je vjerojatnost da u tome nećete uspjeti.

Bacite pogled na ovu listu i saznajte što se krije u pozadini vaše debljine. Kada to otkrijete puno lakše ćete djelovati u smjeru smanjivanja svojih navika i utabati put prema mršavljenju odnosno gubitku prekomjernih kilograma.

Obiteljska ili konstitucionalna debljina

Svi u obitelji imaju prekomjernu težinu i vole jesti. Ne radi se nužno o genetskom problemu. Možda ćete trebati savjet stručnjaka za ishranu, a možda i psihoterapiju ako postoji neki obiteljski problem koji pridonosi vašem debljanju.

Veliki gurman iz navike

Uvijek jedete pazeći na vrijeme. Ručate, večerate u točno određeno vrijeme, bez obzira jeste li gladni ili niste gladni. Dakle, unosite kalorije s obzirom na vrijeme a ne prema potrebama organizma. Potrebna vam je motivacija. Pokušajte započeti dijetu zajedno s nekim prijateljem ili prijateljicom.

Gastronomska debljina

Vjerojatno ste osoba koja voli kuhati. Vjerojatno niste pretjerano debeli, već ste jedino primijetili da imate nekoliko kilograma viška kada ste došli u svoje tridesete ili četrdesete godine života. Od pomoći može biti podrška okoline, ali i ista (jednako dobra) hrana, ali u manjim količinama.

Noćni gurman

Cijeli dan ne “griješite”, ali kada dođe noć počinje grickanje. Tome puno pridonosi i gledanje televizije do kasno u noć. Dobro je blizu kreveta imati krišku kruha ili dva do tri keksa. Jedan zalogaj smirit će glad usred noći. Ne deblja kruh, nego špek na kruhu!

Prisilni gurman

Riječ je o emocionalno nesigurnoj osobi, vjerojatno s prekomjernom tjelesnom težinom. Stalno je prisutna potreba za grickanjem i kuhanjem. Hrana je takvim osobama utjeha, osjećaj olakšanja i zadovoljstvo. Moguće rješenje ovakvog prejedanja je psihoterapija.

“Sjedeća” debljina

Još kao dijete vjerojatno niste voljeli sat tjelesnog u školi. I dan danas izbjegavate fizičku aktivnost, uglavnom zato što imate prekomjernu tjelesnu težinu. Ako imate više godina i metabolizam vam radi sporije, dobivat ćete brže na težini.

Bilo bi dobro kada bi počeli s laganim aktivnostima kao što je hodanje. Radi se o aerobnoj aktivnosti koja se odnosi na cijelo tijelo. Počnite polako tako što ćete ju prakticirati tri puta tjedno.

Stalno ste na raznim dijetama

Dosada ste isprobali mnoge dijete, a još uvijek ne možete smršaviti? Vi jednostavno želite brzi gubitak kilograma, a sve moderne dijete koje se vrte na TV-u su stvorene za vas. Vama je potrebna posebna motivacija.

Ambijentalni gurman

Vi ste otvorena, društvena osoba, koja često ruča ili večera izvan kuće, animirajući poslovne partnere. Često ste  na poslovnim putovanjima ili ste možda radnik u smjenama, kome je redoslijed obroka poremećen, u odnosu na druge ljude.

Kod ovakvih slučajeva samokontrola je ključ uspjeha. Teško je posezati za radikalnim promjenama jer se naprosto radi o vašem stilu života. Prilagodite prehranu svome bioritmu i vremenu u kojem jedete. Lagani oborci kasno navečer će sigurno biti manje štetni od teških i obilnih večera.

Debljina osoba u srednjim godinama

Problemi s debljinom mogu krenuti u tridesetim godinama vašeg života. To je vrijeme kada dolazi do usporavanja metaboličkih procesa zbog čega kalorije više ne izgaraju tako učinkovito.

One se spremaju unutar vašeg tijela kao masno tkivo. Unatoč tome ako ste do svojih tridesetih bili vitki, polako imate sve više kilograma. Savjetuje se potrošnja više kalorija nego što ih uspijete unijeti.

Informirajte se o uzročnicima debljanja i povećajte si šanse za uspjeh. Mršavljenje ne mora biti kompliciran postupak samo ako se pridražavate zadanih smjernica. Okrenite situaciju u svoju korist.

Foto: Lana K/Shutterstock

[plista_widget]?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *