Išijas, simptomi i liječenje


Vjerojatno ste se dosada već imali priliku susresti s terminom išijas, ako ništa drugo onda su vam se vaši najbliži sigurno znali požaliti na probleme koje im išijas uzrokuje. Što je zapravo išijas? Išijas se prije svega odnosi na bol koja se može pojaviti s jedne, ili čak s obje strane stražnjice, a može se spustiti po stražnjoj strani noge. Do boli dolazi zbog pritiska živca na bazi kralježnice. Radi se o najdužem živcu perifernog živčanog sustava, s tim da se proteže od stražnjice pa sve do stopala.

bol u leđima

Bol u leđima, Foto: Guzel/Shutterstock

Među simptomima treba izdvojiti bolove koji se prvo krenu poojavljivati na području stražnjice, odnosno stražnje strane bedara i potkoljenice. Upravo ta bol završava na području stopala, a može se opisati kao oštra ili tupa, trgajuća ili žareća te povremena ili neprekidna.

Bol uglavnom zahvaća samo jednu stranu tijela s tim da pojave poput kihanja, kašljanja, ili čak saginjanja bol mogu samo pogoršati. Kod nekih se osoba zna pojaviti i neosjetljivost, odnosno slabost zahvaćenog područja.

Liječniku se obavezno trebate javiti onda kada je bol već toliko jaka da više ne pomažu ni analgetici koje možete nabaviti bez liječničkog recepta. Pripazite ako bolovi traju duže od tri dana.

Postavljaju se razna pitanja zašto uopće dolazi do spomenutog pritiska, a samim time i boli. Prema mišljenju velikog broja liječnika vjeruje se kako do spomenute situacije može doći prije svega zbog lošeg držanja, zatim zbog istezanja mišića, spavanja na previše mekom ležaju te zbog trudnoće.

Liječenje kao takvo podrazumijeva nekoliko metoda, a kao najučestalija je propisivanje lijekova za opuštanje samih mišića, zatim sredstva protiv bolova, ili kortikosteroidi. Tu je i neizostavna fizikalna terapija, a nije naodmet uključiti i samog nutricionista koji može propisati potrebne dnevne doze aminokiseline DL-fenilalanina.

Od alternativnijih metoda preporuča se liječnje ljekovitim biljem. Tu treba izdvojiti čajeve od bijele vrbe koji mogu ublažiti bol u području zgloba, dok se za istegnuće mišića uvijek preporuča crna cimifuga. Ne treba izostaviti ni homeopatiju s tim da se prije treba konzultirati s homeopatom.

Autor: S.Š.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *