Dolores Lambaša


Dolores Lambaša je hrvatska kazališna, filmska i televizijska glumica. Talentirana Šibenčanka glumila je u mnogim ulogama, od kojih je najnovija uloga Tamare u našoj popularnoj seriji Ruža vjetrova. Pristala je odgovoriti na nekoliko pitanja za naš portal o karijeri, daljnjim projektima i privatnom životu.

Dolores Lambaša

Dolores Lambaša

Kako bi opisala sebe?

Kažu da na leđima spavaju dame, na lijevom boku svetice, na desnom one fatalne, na prsima griješnice, a ja se čitav život prevrćem po krevetu…

Je li ljubav prema glumi oduvijek bila prisutna ili se rodila u jednom ključnom trenutku?

Oduvijek sam pokazivala sklonost kreativnom, bila sam vrlo znatiželjno i maštovito dijete, nemirno i puno pitanja. Iako me isprva intenzivno privukla glazba, pa sam tako završila i srednju glazbenu školu uz razne dramske grupe koje sam pohađala, ali na koncu je ipak prevladala ljubav prema glumi i realizirala se.

U čemu pronalaziš inspiraciju?

Većinu djetinjstva i rane mladosti, posebice ljeta, provela sam u Prvić Šepurinama, malom nedirnutom otočiću blizu Šibenika, otkuda je moja prabaka. Skoro čitav period Domovinskog rata ondje je bila organizirana škola za djecu, tako da inspiraciju za sve u životu crpim iz tog vremena, tih dana. Koliko god je u određenim trenucima bilo teško i neizvjesno, s druge strane, ta sloboda otoka i čiste, ogoljene, surove, ali milosne prirode, daje jedan specifičan pečat čovjeku, poslije u životu. Najljepše igre, druženja, prve ljubavi, zaklinjanja na prijateljstva, učenje, spoznaje, kupanje od ožujka do studenog u moru, tulumi u čamcima, na susjednim otocima… a svi ravnopravni, jednako ponosni, jednako zabrinuti, jednako vedri, svoji. I čvrsto povezani.

Koje su po tebi najvažnije osobine koje djevojka i žena treba posjedovati da bi ostvarila svoje ciljeve?

Upornost, energičnost, dinamičnost. Ali i toplina i moralnost u ključnim trenucima. Nitko ne voli mlitave, neodređene osobe, nitko ne voli ni hladne te one koje gaze da bi došle do cilja. Ambicioznost je jedno, hladnokrvnost posve drugo. Vrlo je važno znati što se želi i nikada ne ispuštati iz vida cilj, ma kako teško bilo. Potrebno je koji put ponašati se spartanski, a s druge strane povremeno i nagrađivati sebe, zasluženo, odati se koji put i hedonizmu, zašto ne? Ali mjera je ključ svakog uspjeha, dugoročnog. Ne valja pretjerivati ni u čemu. Kao tipičan Ovan najveću sam muku mučila sebe dovesti u kontrolu i disciplinu. Tek od tog trenutka mogla sam reći da vladam situacijama. Također je bitno da ciljevi ipak imaju plemenitost za svrhu, da u konačnici pridonose općem dobru i da osoba to nikada ne izgubi iz vida. Taština, kompleksi, frustracije koji mnogi poznati sa scene, npr. liječe preko svojih obožavatelja, strašno su vidljivi publici i postiže se kontraefekt. Slava uvijek mora doći kao posljedica dobro obavljena posla. Ili nečeg drugog, ali tada moraš biti siguran da briljiraš u struci i da to neće utjecati na daljnje poslove. Važno je promišljeno i mudro pristupiti cilju, biti svjestan svih ograničenja po putu, ali ustrajati i nikada ne izgubiti srčanost, žar, sjaj u oku i ljubav u srcu.

Kako bi opisala svoj stil?

Moj stil je prilično klasičan danas, biram bezvremenske komade odjeće. Kao glumica, eksperimentirala sam sa svim stilovima, no danas biram kvalitetne, udobne materijale, klasične krojeve i jednobojne dezene. Za scenske izlaske, ali i neke privatne, odjeću kupujem u Gatinonni butiku u Zagrebu, u Masarykovoj ulici, inače, rimskom brandu s pedesetogodišnjom tradicijom. U Pervoi buticima, u koje spada i Gatinnoni, pronalazim sve što mi je potrebno pa više i ne odlazim u inozemstvo po odjeću. Ondje kupujem od predivnih, modernih haljina, damskih kompleta, košulja u nježnim pastelnim tonovima do balonera, traper jakni, elegantnih kaputa i slično.

Što je, po tvom mišljenju najvažnije kod žene?

Stav, zaigranost, unutarnje zadovoljstvo, tajnovitost, prividna staloženost i da osmijehom uvijek prekrije zadnju misao. I naravno, crveni Chanelov ruž. Oscar de la Renta je rekao da bi žena uvijek trebala hodati kao da su tri muškarca iza nje. Smatram da je podjednako važna neovisnost, samostalnost, praktičnost, a nije naodmet i ukusno kuhati i znati uživati u hrani, biti spontana, neopterećena i nasmijana.

Kako vidiš ravnotežu između praćenja trendova i osobnog stila?

Neovisno o trendovima, važno je dobro vidjeti i upoznati sebe te biti objektivan prema svojim vanjskim karakteristikama, vrlinama i manama. Smiješno je imati prekrasnu valovitu kosu, a stalno je peglati kao i imati kratke, jake noge, a hodati u minicama jer su u trendu. Trendove treba prilagođavati sebi i pratiti ih u detaljima, primjerice uzorcima tkanine, torbama, cipelama ako su lijepe i ako vizualno ne nagrđuju i slično. Također je poželjno oblačiti se u skladu sa godinama, posebno iznad 30-ete, neovisno o unutarnjim osjećanjima. Osim ako ste rock ili neka druga zvijezda. Osobni stil dolazi kao pečat i nadogradnja svim drugim nadogradnjama. Govori o proživljenim i doživljenim iskustvima čovjeka kao i njegovom odnosu prema tome, svijetu, sebi. Kada se takvo što forsira ili previše pomno planira da bi se pokazao status ili moć, sve skupa postaje apsurd, “selo moje malo”.

Koji su tvoji planovi za budućnost?

Imam ponuda za neke projekte, pa ćemo vidjeti. Dosta toga imam u pripremi, ali sam putovala par posljednjih mjeseci po ex Yu prostorima, posjećivala kolege i kolegice koje godinama nisam vidjela i bilo je sjajno.

Koliko ti vremena treba da se spremiš za jedan sasvim običan dan?

Maksimalno 15 minuta. Poslije tuširanja, umasiram losion za tijelo i nanesem par kapljica parfema, sve Chanel-ovom peticom. Slijedi na lice lagani bronzer, mascara, sjenilo i ruž Chanel. To je ujedno najbolja, ali i jedina kozmetika koju koristim. Također odlazim na tretmane njege lica u Chanelov studio, u Vlaškoj ulici, poslije čega mi je koža tjednima zahvalna. Za evente se spremam nešto duže jer odlazim na frizuru u Renata Cerastase salon, u Baruna Trenka ulici. Ondje već godinama brinu o mojoj kosi, njeguju je najboljim preparatima i čuvaju njeno zdravlje od svakodnevnih tretiranja na setu.

Što se trenutno vrti na tvojoj playlisti?

Leonard Cohen, baš u ovom trenutku. “Dance me to the end of love”. Inače, obožavam fado, dobar jazz, soul.

Kakve torbe su ti najdraže?

Obozavam novosadski brand Manual & Co. Imam mnoštvo tih prekrasnih, zanimljivih torbi u raznim u raznim modelima i bojama. Imaju stav, tako bih rekla i dobro se slažu uz moju osobnost. Riječ je o vrhunskoj obradi kože pa su bezvremenske.

Koji bi savjet dala mladim curama i koji je najbolji savjet koji si ti ikada dobila?

Da same odabiru informacije koje će stizati do njih i da mudro kreiraju svoj svijet. Da ne vjeruju previše medijima i da se drže znanja i obrazovanja, ulaganja u sebe, a manje nametnutih trendova. Nema ničeg ljepšeg za vidjeti do li uspješne, unutarnje zadovoljne mlade žene, samostalne i vedre. Zvuči kao floskula, ali tako je. Najbolji savjet koji sam ikada dobila? Više je bio znak vjerovanja i podrške u mene, u periodu kada nitko nije vjerovao. Glasio je: “Ti to možeš!” Tri obične, ali vrlo snažne riječi koje su zauvijek promijenile smjer mog života.

Autor: D.Š.

[plista_widget]?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *