Dijetalna prehrana bolesnika


I zdrav čovjek neko jelo voli, neko ne voli. Bolesnici pogotovo. Na želju i sklonost prema nekim vrstama hrane utječe najviše navika. Različiti krajevi imaju i različit način pripreme hrane. Ali, u prehrani bolesnika određeni su dijetetski propisi prema bolesti od koje bolesnik boluje.

Dijetalna prehrana bolesnika, Foto: Lisa F. Young/Shutterstock

ZADATAK JE DIJETETSKE PREHRANE da se, unatoč smanjenom asortimanu živežnih namirnica koje se mogu upotrijebiti, osigura prehrana potrebnog sastava za svaku vrstu dijete. U dijetetici iztičemo grupu dijeta koje ne zadaju neke veće poteškoće u pripremi kod kuće. To su dijete vezane za bolesti probavnog trakta, bubrega, srca, jetre i dijabetesa, dok se za ostale bolesti taj problem riješava u bolnici. Ovdje će biti opisana navedena grupa dijeta, jer se može uključiti u prehranu obitelji i rješavati u kućnoj njezi .

PRIPREMA HRANE

Važno je naglasiti da se pri pripremanju hrane domaćica, u okviru svoj ih mogućnosti, mora pridržavati dijetetskih propisa, koji uglavnom potječu od liječnika. Dakle, isključene su nedopuštene namirnice, a jela se pripremaj u od dopuštenih. Domaćica će svojim umijećem i poznavanjem navika bolesnog člana svoje obitelji moći više ugoditi želji bolesnika. To je neobično važno, jer tada bolesnik jede ono što želi i dulje može izdržati dijetetsku prehranu .

Pretežno se sva dijetna hrana priprema kuhanjem ili pirjanjem. Pri pirjanju dodaju se manje količine masnoće (ulje i maslac), a od mesa se uklanjaju masni i žilavi djelovi, kako bijelo bilo lako probavljivo  Meso može biti pripremljeno na roštilju i pečeno u jednom komadu, ali se ne smije dopustiti da se meso prži. Povrće se kuha ili pirja, a grublje pasira. Naknadno se daje ulje i maslac, bez zaprške.

Mlado svježe povrće može se uzimati sirovo i kuhano. Voće se uzima također sirovo, pasirano (pire) i kuhano (kompot). Jela od tjestenine i uopće jela od brašna uvrštavaju se također u dijetne jelovn ike. I slatkiši, dolaze u obzir. Prema tome, kad se zna način pripreme, onda domaćica pazi da izostavi one namirnice koje nisu dopuštene u određenoj dijeti. Npr., u dijeti za šećerne bolesti obratit će pažnju količini kruha, tijesta, riže, a slatkiše potpuno će izostaviti.

Sve vrste dijeta moga se uklopiti u kućni jelovnik. Prije nego što domaćica potpuno dogotovi hranu za obitelj, odvoji za bolesnika određenu količinu i pripremi je na dijetni način. Tako se ne moraju kupovati posebne namirnice, osim u naročitim situacijama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *