Dijeta za trudnice


NEMASNO MESO, NEMASNA RIBA, PERAD

Ova su jela važna jer opskrbljuju tijelo bjelančevinom.

Dijeta za trudnice, Foto: leedsn/Shutterstock

MASNO MESO

Opasnost od debljanja! Debele majke imaju češće teškoće za vrijeme trudnoće i poroda od žena s normalnom težinom.

VRHNJE , MAJONEZA, ČOKOLADA

Ako trudnica jede previše ove hrane, velika je vjerojatnost da će se previše udebljati. Moguće posljedice: teškoće u toku trudnoće i porođaja.

KAVA

Prema statističkim podacima, jaka kava za vrijeme trudnoće često uzrokuje smanjenu težinu djeteta.

ALKOHOL

Ne preporučuju se nikakva žestoka pića; ali u dogovoru s liječnikom, trudnica smije popiti jednu do dvije čaše vina na dan. Ako žena za vrijeme tmdnoće pije mnogo alkohola, dolazi do opasnih posljedica : zaostaje rast i duševni razvitak djeteta. Nerijetko se pojavljuju nepravilnosti na licu , anomalije na genitalijama i na srcu.

CIGARETE

Pušačice rađaju češće djecu smanjene težine. Dihanju djeteta u utrobi mogu znatno škoditi već i dvije cigarete što ih je popušila majka. Smrtnost nerođene djece u pušačica veća je nego u nepušačica. Kasnije, djeca majki koje puše zaostaju često za svojim vršnjacima u tjelesnom rastu i po školskom uspj ehu u dobi između sedam i jedanaest godina.

Ishrana u trudnoći mora biti raznolika, posebno bogata bjelančevinama, a ovih ima u ribi, mesu, mlijeku, siru, jajima. Isto je tako važno uzimati dovoljne količine mineralnih tvari koje se dobivaju od povrća, voća i mesa te vitamine . Važno je ograničiti kuhinjsku sol, i prestati uzimati svinjsku mast. Od masnoća treba uzimati jelo pripremljeno na uljima, posebno biljnog porijekla. Ugljikohidrati – krumpir, šećer, tjestenine, treba da budu u hrani manje zastupljeni .

Kolače i kruh ne bi trebalo uzimati u velikim količinama. Divljač, konzerve od mesa i ribe, masne kobasice i salama, te svako meso iz paca tj . iz rasola, treba u vrijeme trudnoće izbaciti iz jelovnika. Alkohol i nikotin valja izbjegavati .

ČEGA SE JOŠ TREBA ČUVATI

Trudnica treba obavljati umjeren posao na koji je navikla i prije trudnoće, tj . mora izbjegavati svaki težak rad i zamaranje. Ne smije nositi teške terete niti obavljati poslove pri kojima se trese, koji se obavljaju u pognutom položaju,ili od kojih se razvijaju štetni plinovi ili se pri radu upotrebljavaju štetne kemikalije. Ako rad zamara trudnicu, treba ga prekinuti 6 tjedana prije poroda; to će utvrditi liječnik . Međutim, u to vrijeme treba obavljati lakše poslove, jer se mora kretati . Potpuno mirovanje preporučuje se samo u izuzetnim slučajevima, koji moraju biti pod stalnom liječničkom kontrolom.

Komentari

  1. kaže

    U trudnoci se mora voditi racuna o hrani, ali ne bih to nazvala dijetom. Neke u trudnoci dobiju napad za slatkisima i to ne treba sputavati. Ipak morate paziti da se ne ugojite previse. Mislim da trudnice ne bi trebale da dobiju vise od 15 kg u toku trudnoce.
    Inace odlican tekst

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *