Čišćenje mjedi, bakra, bronce, kositra i srebra


Jako potamnjelu mjed čistite otopinom 1 uvrh pune žlice soli i 2 žlice octa u 0,56 litara vode. Otklonite zeleni talog s bakra, koji se naziva BAKRENA PATINA, pastom od bjelila i metiliranog alkohola. Oba metala polirajte blago abrazivnom metalnim laštilom. Nemojte doći u napast da lakirate polirane bakrene i mjedene antikvitete – jer iako bi vas to spasilo od redovitog poliranja, jednako tako bi smanjilo vrijednost samoga predmeta.

Bronca s vremenom dobiva patinu smedih ili plavozelenih nijansi koja se nikada ne bi trebala odstranjivati. Ne polirajte broncu, jednostavno ju povremeno obrišite mekom krpom.


Kositar često polirajte jer ako ga se zapostavi, poprima sivi mat koji je teško odstraniti. Upotrijebite kupovno laštilo za kositar, a ne općenamjensko metalno laštilo koje je previše abrazivno, te žustro trljajte mekom krpom.

SREBRO i posrebreni predmeti brzo tamne, no zadržat će svoj sjaj ako se redovito čiste pouzdanim laštilom za srebro i mekom krpom ili jelenjom kožom. Srebro uvijek polirajte ravnim potezima, nikako poprečnim ili kružnim kretnjama. Nakon poliranja, očistite u vrućoj vodi i sapunu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>