Čišćenje kupaonice važno je i za zdravlje


Kupaonica je mjesto u kojem svi mi održavamo osobnu higijenu, pa bi po nekoj logici i sama kupaonica uvijek trebala biti čista. Osim što u njoj održavamo higijenu, tamo i obavljamo nuždu, zbog čega postoje velike količine bakterija i parazita po cijeloj kupaonici, posebno oko nužnika.

Čišćenje kupaonice, Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock

Nemojte kupaonicu koristiti kao prostoriju za odlaganje nepotrebnih stvari, ona bi trebala biti što praznija kako bi se čistoća lakše održala.

Prvo mjesto koje trebate očistiti u kupaonicama je vaš WC, u njega ulijte sredstvo za čišćenje i ostavite da ono djeluje u unutrašnjosti. Prije samog čišćenja navucite rukavice kako vam ruke ne bi dolazile u konkretan doticaj sa bakterijama. Prostor unutrašnjosti toaleta čistite sa četkom za WC koju imate. Samim time ćete ubiti dvije muhe jednim udarcem, školjka će vam blistati, a četka će ponovno biti čista.

Nakon toaleta na red dolaze podovi. Prije nego podove operete sredstvom za čišćenje (ovaj dio ide posljednji) uklonite sa podova veće čestice prašine i ostalu raznu prljavštinu. Kada je pod pometen krenite na čišćenje kupaonskog namještaja i sanitarija.

Dezinfekcijska sredstva za čišćenje koristite za sve površine. Sa umivaonika ukonite i bacite nepotrebne stvari, a spužvom izribajte nastali kamenac i ostatke sapuna ili paste za zube. Kada ili tuškabina su najveće površine u kupaonici u kojima se skuplja mnogo neželjenih tvari obzirom da ih često koristi nekoliko ljudi.

Ukoliko niste u mogućnosti svakoga puta nakon kupanja ili tuširanja počistiti za sobom, prilikom većeg čišćenja obratite veću pozornost na ove objekte. Kod tuš kabina kojima je kabina staklena najveći problem stvaraju kamenac koji se konstantno nakuplja. danas u svim trgovinama postije efikasna sredstva kojima možete ukloniti kamenac.

Posebnu pozornost obratite na pipe i tuševe. Kako kroz njiv prolazi voda kojom vi održavate higijenu morate ih često čistiti da bi sprječili pojavu bakterija. Budući da su pipe napravljene od raznim kovina pazite koja sredstva za čišćenje na njima koristite. Prejake kiseline bi mogle uzrokovati trajne promjene na površini.

Na samom kraju počistite kupaonske ormariće u ogledalo koje se nalazi iznad umivaonikom. Ako postoje strujni utikači kupaonicu možete uključiti i neki od električnih mirisa kako bi kupaonica uvijek bila svježa.

Autor: M.T.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *