Bolovi u vratu i ramenima


Koliko ste puta osjetili oštru bol koja se širila vratom sve do ramena, a da niste bili svjesni što ju je zapravo izazvalo. No, prethodno ste dugo sjedili za kompjutorom, čitali knjigu u omiljenom naslonjaču ili se vozili automobilom. Možda niste znali no sve to može biti uzrok neugodne boli.

Jaki bolovi u vratu, Foto: triocean/Shutterstock

Naime, dugotrajno opterećivanje vrata tijekom sjedenja s nagnutom glavom ili vožnje u automobilu prvo pretjerano umori mišiće, a zatim ih ukoči. Baš kao i svi drugi zglobovi u tijelu i vratni se troše s godinama, no pravilnom prehranom koja podrazumijeva obilje minerala i vitamina taj se proces može usporiti.

Međutim, bolovi u vratu mogu nastati i kao posljedica ozljede vrata, najčešće u automobilskim nesrećama – brzi i nagli trzaj vrata naprijed pa nazad rastežu meko tkivo iznad granice dopuštenog.  Postoje i bolesti koje sa sobom nose bol u vratu kao što su reumatoidni artritis, ali i meningitis. Zato je važno razlikovati blagu, uglavnom bezopasnu bol, i akutnu, koja može biti opasna.

Patite li od neizdržive boli koja se širi od ramena na ruke, trnu li vam ruke, trajno ne možete bradom dotaknuti prsa i uočili ste promjene u mokraći  svakako posjetite liječnika kako biste izbjegli neželkjene posljedice. Za sve ostale situacije najbolja terapija i prevencija je pravilno držanje i pridržavanje određenih životnih navika.

Na radnom mjestu povremeno ustanite i napravite nekoliko koraka, prilagodite stol, stolicu i računalo na optimalnu visinu kako ne biste morali naginjati glavu. Ekran kompjutora treba biti u visini očiju, a koljena niže od kukova kako bi težište opterećenja bilo na stopalima. Imate li na stolu naslon za ruke, bilo bi dobro da ga koristite jer će smanjiti napetost u ramenima. Izbjegavajte držanje telefona između uha i ramena, a telefonirate li često koristite posebne, tzv. hands-free uređaje koji će van omogućiti slobodu ruku. Redovito se istežite i odmarajte u ležećem položaju kako bi se vrat odmorio.

Koristite anatomski jastuk jer dodatno podupire vrat i prisiljava vas da spavate na bolu ili leđima. Spavanje na trbuhu se ne preporuča jer se vratna kralježnica stalno rotira. Tu su i različite vježbe opuštanja, istezanja skraćenih mišića i ojačavanja onih oslabljenih. Dovoljno je da za vježbe dnevno odvojite 10-ak minuta i uspjeh neće izostati.

Premda su problemi s vratnom kralježnicom toliko učestali da se nazivaju bolešću novog doba, oni nisu nužni i neizbježni, no nikako ih ne treba zanemariti jer s godinama mogu postati kronični i tada teže izlječivi.

Autor: I.H.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *