Alergije na koži


Neugodne pojave na našoj koži poput prištića, mjehura i urtikarije predstavljaju tegobe koje se javljaju na koži kada imunološki sustav neadekvatno reagira na unos alergene tvari ili dodira s njom. Postoji nekoliko oblika alergija, a to su urtikarija i alergija na sunce.

zdrava namirnica brokula

Zdrava namirnica Brokula, Foto: lockstockb/Sxc

Sve one izazivaju određene pojave na našoj koži koje se potom manifestiraju na različite načine.

Urtikarija

Urtikarija je stanje koje podrazumijeva upalu kože, a koje prati osjećaj osjetljivosti te žarenja. Dolazi do stvaranja urtika svjetlije ili tamnije boje te ružičaste boje u nepravilnim oblicima. Oni ponekad mogu biti topli i to u područjima koja se ne mogu povezati s kontaktnom alergijom.

Reakcija može biti nekoliko, a najčešće su one gdje dolazi do prekrivanja cijelog tijela. Osoba se ne osjeća dobro, izložena mjesta izazivaju osjećaj svrbeža i peckanja.

U nastavku pogledajte kako olakšati urtikariju.

Alergija na sunce

Kada možete biti sigurni da ste alergični na sunce? Dolazi do pojave blažeg crvenila ili mjehurića na izloženim mjestima poput dekoltea, podlaktice, šake, ramena, nogu i gornjeg dijela stopala. Nadraženost je popraćena jakim svrbežom i peckanjem.

Koji su razlozi pojave alergije na koži? Može ih biti nekoliko. Kao prva se navodi pretjerana reakcija imunološkog sustava na hranu, ili proizvod koji je došao u dodir s kožom. Vjerojatnost pojave alergije povećava se ako osoba već ima neku vrstu alergije.

Pored doktora koji vam može prepisati određene lijekove i terapiju, puno toga možete učiniti sami. Pokušajte prvo usvojiti dobre navike, a koje se odnose na namirnice bogate vitaminom C. Celer, kupus, špinat, paprika, limun, naranča, ananas neka postanu dio vaših obroka.

Kod osoba koje pate od alergije na sunce preporuča se oprez prilikom izlaganja suncu, korištenje krema za zaštitu te konzumiranje puno tekućine. Oko 1,5 l vode na dan. Ne zaboravite na vitamin A ili beta-karoten.

Pronađite ih u ulju ribljih jetri, sirovom maslacu, mrkvi, špinatu, marelicama, mahunama te kuhanom žumanjku. Obogatite svoje obroke plodovima mora, integralnim kruhom, gljivama, brokulom i žitaricama.

Autor: S.Š.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *